Сторінки

середу, 1 квітня 2015 р.

День сміху чи День дурня?

Перше квітня не внесено до переліку свят, затверджених ЮНЕСКО, але його цілком можна віднести до міжнародних, оскільки воно відзначається у багатьох країнах. Існує багато версій походження Дня сміху. Одна з них, це перенесення дати святкування нового року. Так, до другої половини XVI століття, європейський новий рік починався наприкінці березня. Сама зустріч Нового року відбувалася 1 квітня. Пізніше, за наказом французького короля, початок року офіційно стали відзначати 1 січня, але багато підданих продовжували святкувати 1 квітня. Щоб позбутися старих традицій їх стали називати «першоквітневими дурнями». Пройшли роки, а традиція зустрічати перший день квітня жартами залишилася.
За іншими припущеннями, це свято започаткували давні римляни, які після весняного рівнодення, відзначали свято на честь божества сміху. Свято це поєднувалося з різними жартами.
А до нас це свято прийшло з Німеччини, десь на початку XVIII сторіччя. Колись його називали брехливим днем, або Марією-брехухою – одним із народних прізвиськ Марії Єгипетської – святої VI століття, день вшанування якої, за старим стилем, збігається з 1 квітня. Раніше в цей день дівчата дурили хлопців, аби верховодити майбутнім чоловіком.
Незважаючи на те, що в одних країнах 1 квітня називають День сміху, в інших – День дурня, ніхто не застрахований від розіграшів. У цей день кожен може пожартувати над кимсь. Тож жартуємо у перший день квітня і пам’ятаємо, що жарти повинні бути добрими та покращувати настрій.



Більше про бібіотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар