Сторінки

понеділок, 11 березня 2024 р.

Територія особистості

Одрі Гепберн. Золотий ключик

 

Інколи на планеті з`являються постаті в унікальності своєї довгоочікувані. Їхні вигляд, енергія, талант, дії немов схожі на золотий ключик до дверцят, за якими джерельне природне відчуття та розуміння речей, висвітлених променями світла. Достатньо лише подивитись їм в очі, й «ключик» опиняється в твоїй долоні.
Одрі Гепберн (О́дрі Кетлін Ра́стон). Британська акторка, фотомодель, танцівниця, гуманітарна діячка. Визнана ікона стилю. Представниця Золотого віку Голлівуда, третє місце у переліку величніших актрис американського кіно. Володарка чотирьох Оскарів і   найстрункішої талії у світі. «Одрі була відома чимось, що зникло, а це елегантність, витонченість і манери... Бог поцілував її в щоку…», – вважав режисер Біллі Уайлдер.
Як не дивно, героїня наша сприйматиме себе, в усякому разі на початку життя, потворною, незахищеною, неповноцінною та невпинно закриватися від цього власного відчуття сталевим характером.
Уродженка Бельгії, донька британського банкіра та голландської баронеси. Мати Одрі – аристократка, оперна співачка, донька колишнього губернатора Голландської Гвіани. Були в родоводі й генетика короля Англії Едуарда III та по лінії батька непідтверджена історія спорідненості з чоловіком Марії Стюарт, саме тому – Джозеф Віктор Ентоні Растон змінить прізвище на Гепберн-Растон.
Коли Одрі, яку близькі називали Андреантье, виповнилося шість рочків, батько родину покинув. Спілкування з ним у подальшому завжди лишиться для неї з інтонацією смутку, бо Джозеф виявиться цілковито байдужим до всього, що стосується рідних, в тому числі й до майбутніх успіхів Андреантье.
З початком Другої світової родина перебралася до Нідерландів, оскільки країна деякий час зберігала нейтралітет. «Якби ми знали, що нас утримуватимуть в окупації протягом п'яти років, то одразу б застрелилися. Ми завжди думали, що це закінчиться наступного тижня... через шість місяців... наступного року... так ми поступово подолали це». Родина Растонів, як згадує Одрі та дослідники її життя, всіляко підтримувала рух спротиву: дівчинка працювала волонтером у лікарні, у власному будинку під час битви при Арнемі Растони ховали десантників, розповсюджувала підпільну газету. «Для нас дітей це було… своєрідною грою. Звичайно ми розуміли, що це було небезпечно, але навряд чи усвідомлювали всю серйозність цієї гри». Одного з братів  Андреантье відвезли до концтабору; інший загинув під час атак фашистів на рух опору; дядько та двоюрідний брат були розстріляні. Вже після війни Одрі прочитає книгу Анни Франк, які відгукнеться в ній кожним словом і рядком особистою реальністю пережитого.
Родина голодувала, їсти доводилось листя цикорію та те, що готували з борошна, в свою чергу виготовленого з цибулин тюльпанів. Саме з тих часів у Одрі мініатюрна тендітність та зіпсоване здоров`я.
Буде вона свідком і перевезення голландських євреїв до концентраційних таборів. Їй запам`ятаються потяги, обличчя поверх вагона, найбільш виразно та назавжди – маленький хлопчик, який стояв з батьками на платформі, дуже блідий, світловолосий, «одягнений в пальто, яке було йому надто велике». Ці спостереження дитини за дитиною та глибина емоцій лишаться в її серці назавжди. Згодом захист знедолених стане головною місією її життя, коли вона присвятить себе допомозі по лінії UNICEF та відвідає з почесною гуманітарною місією понад двадцять країн світу.
«Територія особистості» Одрі Гепберн до вашої уваги.

Олена Ємельянова

 

«Віддавати означає жити. Якщо припиниш віддавати, то не буде для чого жити ».
 
«Все життя мама вселяла мені, що людина має бути корисною. Вона була впевнена, що дарувати любов набагато важливіше, ніж її отримувати».
 
«Для впевненості лишайся зі свідомістю того, що ти не сама».
 
«Для мене немає нічого важливішого за те, що я народила».
 
«Жити – це як бігти музеєм. І тільки потім ви починаєте по-справжньому усвідомлювати, що ви побачили, думати про це, наводити довідки в книгах і згадувати, оскільки ви не можете прийняти це все й одразу».
 
«Живанши подарував мені погляд, вигляд, силует. Він дотримувався стриманого стилю, який я люблю…».
 
«Зараз я дію так само, як і сорок років тому... з більшим почуттям, ніж технікою. Все своє життя я підходила до сцени та кадру без техніки; якщо ти відчуваєш достатньо, ти можеш робити все, що хочеш».
 
«Кажуть, кохання – найвигідніший внесок: що більше віддаєш, то більше отримуєш у відповідь. Не в цьому справа. Любов — найунікальніший внесок: чим більше її даруєш, тим більше її народжується у вас самих. Якби всі це розуміли, наскільки легше було б жити».
 
«Краса жінки множиться разом із її роками. Краса жінки у турботі, яку вона дарує з любов'ю, та у пристрасті, яку вона не приховує. Краса жінки повинна бути видна в її очах – це двері в її серці, те місце, де живе кохання».
 
Далі буде.
 

Фото. https://medium.com/@nlsherwood/happy-birthday-audrey-hepburn-5eef643edcb8
https://www.facebook.com/groups/60623851457/?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=10161665658646458
 
Джерела:
Вульф, Виталий Яковлевич. Пленительные женщины. Одри Хепберн, Элизабет Тейлор, Мэрилин Монро, Мадонна и другие / В. Вульф, С. Чеботарь. – М.: Яуза: Эксмо, 2014. – 350 с. : ил., портр. – (Самые желанные женщины).
Кристи, Джордан. Быть Одри Хепберн. Искусство жить изящно, элегантно, стильно / Д. Кристи ; пер. с англ. Е. А. Астапковой. – М. : Эксмо, 2012. – 240 с. – (Секреты модного стиля от успешных журналов).
Ландер, Сьюзан. Одри Хепберн в фотографиях и цитатах / С. Ландер, Р. Ланичи. – М. : Эксмо, 2013. – 540 с. : фот.
Санчес Вегара, Марія Ісабель. Одрі Хепберн / М. І. Санчес Вегара ; худож. А. Аррасола ; пер. з ісп. М. Пухлій. – К. : КМ-БУКС, 2018. – 28 с. – (Маленьким про великих).
Ландер, Сьюзан. Одри Хепберн в фотографиях и цитатах / С. Ландер, Р. Ланичи. – М. : Эксмо, 2013. – 540 с. : фот.
Спото, Дональд. Одри Хепберн / Д. Спото. – М. : Эксмо, 2008. – 448 с.
Хепберн, Одри. Жизнь, рассказанная ею самой. Признания в любви / О. Хепберн; пер. Н. Павлищева. – М. : Яуза-пресс, 2012. – 287 с. – (Уникальная автобиография женщины-эпохи).
***
https://books.google.com.ua/books/about/Audrey_Hepburn.html?id=z4ORDgAAQBAJ&redir_esc=y
https://www.vogue.com/article/5-things-you-didnt-know-about-audrey-hepburn
https://www.biografiasyvidas.com/actores/audrey_hepburn.htm
https://www.elle.com/it/magazine/a4441/audrey-hepburn-biografia-frasi-celebri/
https://www.diariodemallorca.es/ocio/cine/2013/02/01/confesiones-intimas-audrey-hepburn-3929395.html

https://medium.com/@nlsherwood/happy-birthday-audrey-hepburn-5eef643edcb8



Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут




 

Немає коментарів:

Дописати коментар