Сторінки

середу, 3 січня 2018 р.

Ракурс

Геній місця. Історія міських парків 
(продовження)

Радянська влада. На місці в'язниці - парк 
В роки громадянської війни Тюремний Замок підірвали. Залишки стін, брили зцементованої  цегли, щебеню та будівельного сміття кілька років "визначали вигляд" території. А тим часом в будівлю Комерційного училища вже вселялася нова влада.
Постало питання - що робити з руїнами в декількох десятках метрів від фешенебельного будинку виконкому. І в 1925 році  на колишній Тюремній площі провели кілька суботників і розбили парк. Ось як про це писала газета "Зірка" 1 Травня 1925 року : " Еще недавно развалины царской тюрьмы на бывшей Тюремной площади мозолили глаза прохожих. Но по мере развития начатых в январе работ по разбивке нового сквера эта площадь все больше очищалась от тюремных развалин. А сейчас на этом месте, где была тюрьма, и на площади, прилегающей к ней, уже появились деревья, кусты. Наряду с посадками производились и работы по разбивке цветников, прокладке водопровода и покрытию дорожек щебнем. Все дальнейшие работы распределяются на две очереди. Еще в текущем году будут сооружены ограждения и отделаны дорожки. Архитектурная же обработка сквера - устройство входов и фонтанов-водопроводов - переносится на будущий год. Разбиваемый сквер занимает свыше 2 десятин (2,185 гектара - М.К.), т.е. около 30% всей бывшей Тюремной площади. Общее количество посадок на площади будет доведено до 10 тысяч. В центре свободной площади, предназначенной для манифестаций, разбивается большой цветник в виде звезды".
Так з'явився в місті великий новий зелений куточок. Квітник у вигляді зірки дійсно влаштували - зараз на його місці великий фонтан. Але площа з того часу перестала використовуватися для маніфестацій. Робота місцевих "дніпропетровських небожителів" вимагала тиші.

Максим Кавун
(далі буде)
Фото: Тюремний Замок, початок XX століття
Джерело: http://gorod.dp.ua/history/article_ru.php?article=181



 Більше про бібліотеку тут
 Ми в соціальних мережах:  Facebook  Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар