Сторінки

понеділок, 22 січня 2018 р.

Неймовірно, але правда


 В архіві ДОУНБ ім. Первоучителів слов'янських Кирила і Мефодія зберігаються документи, які знайомлять нас не тільки з історією нашої бібліотеки, а і з цікавими та пізнавальними історичними фактами щодо появи та розвитку бібліотечної справи у державах стародавніх цивілізацій. 
 Серед архівного матеріалу знаходяться рукописи колишнього головного бібліотекаря з науково-дослідної роботи Т.Г.Шекшуєвої,  які містять записи щодо вивчення стародавньої історії. Саме з цих невеличких нотаток можна почерпнути інформацію про перші бібліотеки древнього Єгипту.
     У бібліотечних архівних рукописах описуються згадки про давньоєгипетську богиню  Сєшат  - покровительку письма та бібліотек, спогади про книгосховище Рамсеса ІІ і ще деякі цікаві історичні події. 
 Дуже детально про стародавні часи  та появу перших бібліотек пише О.Глухов у книзі «Из глубины веков». 
«З найдавніших часів до книг в Єгипті ставилися з великою повагою, їх називали навіть «бальзамом для людської душі», а в одному заповіті батько, звертаючись до сина, повчає: «Зверни своє серце до книг. Право немає нічого вище книг». 
 Своє письмо єгиптяни вважали «письмом слова бога». Бог місяця та мудрості Тот вважався покровителем писарів, знань і письма.   Крім Тота, існувала ще богиня письма - Сєшат, вона ж – покровителька бібліотек. А їх при храмах і палацах було досить багато, часом бібліотека містилася в одній будівлі з архівом.
 Уже тоді бібліотеки вважалися зосередженням мудрості, місцем, де можна отримати потрібні відомості.
 Велике книгосховище було засновано приблизно у 1300 р. до н.е. поблизу древньої столиці Єгипту – Фів. Воно належало, як вважають історики, фараону Рамсесу ІІ. Це книгосховище примітно у багатьох відношеннях. Над входом його викарбовано напис «Аптека для душі». На розкішних дверях, що вели в приміщення, зображені бог Тот і богиня Сєшат, яка названа «великої володаркою книг»».     
(Глухов, О. Из глубины веков / О. Глухов. - М.: Книга, 1971. - С.19-20.)
Читайте ще більше цікавих історичних фактів у розділі «Історія», на сайті ДОУНБ ім. Первоучителів слов'янських Кирила і Мефодія,  http://www.libr.dp.ua/history/index.html
у рубриці «Неймовірно, але правда» 
http://www.libr.dp.ua/history/Neymovirno.htm



 Більше про бібліотеку  тут
Ми в соціальних мережах: Facebook  Twitter
 Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар