Сторінки

середу, 6 грудня 2017 р.

Ракурс

Геній місця. Історія міських парків 
(продовження)
Комерційне училище
На початку ХХ століття на вільній території з'явилася масивна будівля Комерційного училища за проектом Дмитра Скоробогатова. У Катеринославі таке училище було відкрито 17 вересня 1901 року.  А в 1904 – 1905 роках для училища було споруджено нову будівлю. Його архітектором був талановитий катеринославський архітектор Дмитро Скоробогатов. Триповерховий імпозантний будинок у неокласичному стилі сучасники віднесли до розряду найкращих […]. Парадний вхід прикрашали портик і колони коринфського ордера.
Будівлі Комерційного училища судилося після революції стати осередком радянської влади на Наддніпрянщині. З 1920-х років тут розмістилися нові органи управління - виконком і регіональний комітет більшовицької партії, які змінювали назви в залежності від назви регіону. "Губвиконком", "Окрвиконком", "облвиконком", "Губком", "окружком", "обком".
У 1935 році,  після пожежі, спорудження капітально реконструювали: не менш талановитий архітектор Олександр Красносельський добудував ще два поверхи. Будівля "обкому" бачила багатьох знаменитих керівників: від Фелікса Дзержинського, який виступав тут у 1921 році, до відомого Павла Івановича Лазаренка. Зараз тут резиденція Дніпропетровської обласної ради.
Радянська влада. На місці в'язниці - парк
У роки громадянської війни Тюремний Замок підірвали. Залишки стін, брили зцементованої цегли, щебеню та будівельного сміття кілька років "визначали вигляд" території. А тим часом, у будівлю  Комерційного училища, що звільнилося  вже вселялася нова влада.
Стало зрозуміло - що робити з руїнами в декількох десятках метрів від фешенебельного будинку виконкому. І в 1925р. на колишній Тюремній площі провели кілька суботників і розбили парк. Ось як про це писала газета "Зірка" 1 Травня 1925р .: "Ще недавно руїни царської тюрми на колишній Тюремній площі муляли очі перехожих. Але в міру розвитку початих в січні робіт по розбивці нового скверу ця площа все більше очищалася від тюремних руїн. А зараз на цьому місці, де була в'язниця, і на площі, прилеглій до неї, вже з'явилися дерева, кущі. Поряд з посадками проводилися і роботи по розбивці квітників, прокладання водопроводу та покриття доріжок щебенем. Всі подальші роботи розподіляються на дві черги. Ще в поточному  році будуть споруджені огорожі і оброблені доріжки. Архітектурна ж обробка скверу - пристрій входів і фонтанів-водопроводів - переноситься на наступний рік (…). Сквер займає понад 2 десятин (2,185 гектара - М.К.), тобто близько 30% всієї колишньої тюремної площі. Загальну кількість посадок на площі буде доведено до 10 тисяч. У центрі вільної площі, призначеної для маніфестацій, розбивається великий квітник у вигляді зірки ". Так з'явився в місті великий новий зелений куточок. Квітник у вигляді зірки дійсно влаштував - зараз на його місці великий фонтан. Але площа з того часу перестала використовуватися для маніфестацій. Робота місцевих "дніпропетровських небожителів" вимагала тиші.

Максим Кавун
Фото: берег Дніпра біля Потьомкінського саду
Джерело: http://gorod.dp.ua/history/article_ru.php?article=181



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар