Сторінки

середу, 4 жовтня 2017 р.

Ракурс

Геній місця. Історія міських парків 
(продовження)

Дерева в подарунок від американських сектантів

У 1887 році на сторінках газети "Екатеринославский юбилейный листок» було розказано цікавий переказ. Нібито на початку 1820-х рр. Росію відвідали два американських квакера (квакери - одна з протестантських сект, заснована в XVII столітті). Спочатку вони прибули в Петербург, де були прийняті дуже прихильно і удостоїлися "милостивого приема" у Імператора Олександра Павловича. У колах державної еліти тоді переважав релігійно-містичний настрій, особливо ним відрізнялися сам імператор і князь А.Н. Голіцин - міністр народної освіти і обер-прокурор Святійшого Синоду.
Американські гості потім вирушили на південь Росії, в Таврійську губернію. Вони хотіли "познакомиться с учением сектантов - духоборцев и молокан, особенно первых, живших тогда богатыми поселениями в Мелитопольском уезде Таврической губернии". Місцева влада особливим розпорядженням повинна була "возможно любезнее"  приймати гостей. Квакери зупинилися в Катеринославі на кілька днів. І тут місцевий губернатор опинився в скрутному становищі: чим зайняти дорогих гостей? Як влучно зауважив старожил: "Екатеринослав того времени представлял очень мало для этого ресурсов". Вихід був знайдений "губернатор повез гостей в сад, и там Гуммель умел так заинтересовать почтенных гостей всем, что им было показано и разссказано, что, прощаясь с Гуммелем, они просили его указать, чем они могут быть полезны ему или заведываемому им саду?". "губернатор повез гостей в сад, и там Гуммель умел так заинтересовать почтенных гостей всем, что им было показано и разссказано, что, прощаясь с Гуммелем, они просили его указать, чем они могут быть полезны ему или заведываемому им саду?".
Квакери обіцяли виконати прохання садівника. Старожил пише: "в тогдашнее время не было еще ни пароходов, ни железных дорог и что пути сообщения вообще, а в России в особенности, были весьма "несообщительны", то просьба Гуммеля, естественно, покажется смелою и рискованною, но она-то и указывает на то, что Гуммель душою и телом всецело был предан своему саду". 
Пройшов рік ... Всі, крім Гуммеля, забули про незвичайне прохання і обіцянку квакерів. І раптом з Одеси надійшло повідомлення - для Катеринославського казенного саду з Америки прибувають дерева - і запрошення "явиться для получения их". Дерева ці вдалося благополучно доставити до Катеринослава. Гуммель виділив в саду особливе відділення для американських дерев і особисто зайнявся їх розведенням. Після смерті садівника це заняття прийшло в занепад. 
[…]

(далі буде)
Фото: Міський сад,  зараз парк ім. Лазаря Глоби, кінець XIX-го, початок  XX-го сторіччя.
Максим Кавун
Джерело: http://gorod.dp.ua/history/article_ru.php?article=181



 Більше про бібліотеку тут
 Ми в соціальних мережах:  Facebook Twitter


Немає коментарів:

Дописати коментар