Сторінки

середу, 5 квітня 2017 р.

Винахідники, віват!

Феномен творчості


"Можна помітити подібність людської творчості і дерев: і те, і інше має особливі властивості і здатне принести плоди, притаманні лише йому".
Ф. Ларошфуко

Геннадій Лаврентійович Канов, 1947 року народження, уродженець м. Дніпропетровськ, аура якого вплинула на формування його особистості. Як і всі представники післявоєнного покоління радянських людей, в дитинстві і юності Геннадій Лаврентійович брав активну участь в гуртках технічної творчості, захоплювався радіоаматорством, музикою, спортом і багатьом іншим, що вплинуло на формування світогляду і на  вибір професії.
Після закінчення Дніпропетровського металургійного інституту він отримав кваліфікацію інженера-електромеханіка. Свою наукову діяльність Канов почав у Всесоюзному науково-дослідному та конструкторсько-технологічному трубному інституті, де і зробив свій перший винахід, а потім було ще багато-багато інших.
На пускових об'єктах трубної промисловості СРСР формувався професійний і особистісний рівень технічного фахівця, з'явився двадцятирічний науковий стаж, пізніше десятирічний стаж управлінської роботи в Міністерстві чорної металургії України і в Міністерстві промисловості, а завершилася трудова діяльність п'ятирічним викладанням в Національній металургійній академії України на кафедрі «Основ творчості та інтелектуалізації».
Однак наука і технічна творчість не були єдиним захопленням автора. Як хобі, душа автора творила вірші і трактати на різні теми, але опублікувати їх автор не насмілювався, вважаючи їх недосконалими і непрофесійними. Тритомник віршів, виготовлених автором самостійно в єдиному екземплярі, спочиває в архіві як заділ на майбутнє. Я, сподіваюсь, вони ще побачать світ і будуть опубліковані.
Вихід на пенсію, в інший режим життя, дав  йому можливість осмислити прожите і зроблене, зайнятися письменницькою діяльністю, в результаті якої і з'явилася книга «Введение в основы творчества». Книга є комплексною збіркою курсів лекцій автора по чотирьом навчальним дисциплінам: «Основи Евристики», «Основи патентознавства», «Основи інноваційного менеджменту», «Основи інтелектуальної власності», які, будучи інтегрованими в єдиний навчальний посібник для учнівської молоді, знаходять системну якість і дозволяють об'ємно уявити весь комплекс питань, пов'язаних з інтелектуальною власністю, від сирих ідей і поняття про них, до введення нововведень в господарський обіг.
Перші два розділи книги «Введення в поняття творчості» і «Філософія творчості» вперше викладені у полемічній формі для того, щоб підштовхнути учнів як до самостійного мислення, складання і вираженню своєї думки на семінарських і практичних заняттях, так і в житті в цілому. За цими розділами можна скласти уявлення про науку і про творчість як евристику.
Третій розділ «Основи прикладної технічної творчості» дає нестандартне подання про технічну творчості і про патентознавство, і про те чим займаються патентознавці і патентні повірені з принциповим розмежуванням понять винахідництва і винахідливості.
У четвертому розділі «Основи понять про інновації» популярно і нестандартно викладені поняття про сучасну науку - інноваційний менеджмент і дано уявлення про те, що інновації є фундаментом і джерелом інтелектуальної власності. 
П'ята глава «Основи понять про інтелектуальну власність» присвячена роз'ясненню поняття інтелектуальної власності з метою ліквідації неграмотності в цій сфері і показано, що в сучасному світі без інтелектуальної власності цивілізоване життя неможливе. 
В цілому, книга призначена для допитливих молодих людей схильних до самостійного утворення і пошуку нешаблонних навчальних матеріалів, тому книга викладена від першої особи з частим зверненням до читача з проханням викласти свою думку, подумати, розкріпачитися, не залишитися байдужим.
Якщо Ви активні і схильні до творчої діяльності, то Вас приємно здивує нетривіальністю викладу книга дніпропетровського автора Геннадія Канова. Пориньте у світ творчості, який відкриває Вам автор в дивовижному ракурсі полемічних бесід. Я переконана, що ця книга стане для Вас добрим другом і цікавим співрозмовником, з яким буде не нудно, усамітнившись, проводити час, а хвилі емоцій і своїх думок будуть відривати Вас від читання і занурювати в роздуми про прочитане і про своє сокровенне.
Життя триває, автор пливе повноводною річкою творчості, створюючи нові твори. Сподіваємося на цікаві публікації.

Тетяна Мищенко, завідувачка патентно-технічним відділом 

Немає коментарів:

Дописати коментар