Сторінки

понеділок, 27 березня 2017 р.

Неймовірно, але правда

Бібліотека при магазині В. Ульмана не була єдиною в своєму роді. У Катеринославі існували й інші, бібліотеки при книжкових магазинах Ф. Голубовського (з 1869 року) та С. Синайського (з 1873 року). Користування книгами, як і в магазині Ульмана, було платним, ще й з відповідною заставою.
Свою бібліотеку мала і земська лікарня (нині обласна клініка ім. Мечникова). В 1862 році в ній нараховувалося 348 томів медичних книг, крім того – атласи малюнків, складені М.І. Пироговим. «Щорічно до бібліотеки лікарні виписувалися з Міністерства внутрішніх справ кращі твори з терапії, хірургії, фармації та періодичні медичні видання» (Памятная книжка Екатеринославской губернии на 1864  [Текст]. - Екатеринослав: Изд. Екатеринослав. Губерн. стат. комитета, 1864. – С.16).


У 1875 році у Верхньодніпровську за ініціативою повітової училищної ради була заснована центральна вчительська бібліотека, яка нараховувала 317 назв (603 томи). У 1881 році вона була перейменована на Верхньодніпровську повітову публічну бібліотеку, на що був одержаний спеціальний дозвіл катеринославського губернатора.
Крім бібліотек, якими мала змогу користуватися громадськість, були і бібліотеки закритого типу, - для аристократії Катеринослава. Така бібліотека існувала при Катеринославському англійському клубі. Книги, журнали і газети видавалися лише членам клубу – високопоставленим чиновникам, які сплачували великі членські внески. Особи, що приходили з членами клубу, мали змогу  за вхідну плату користуватися читальнею.
Як же приємно, що сьогодні не має таких устроїв. Бібліотека відкрита для всіх, і кожен має доступ до будь-якої літератури. 

Пупченко, Володимир. До історії бібліотечної справи на Дніпропетровщині (1830-1917 рр.): матеріали досліджень / В. Пупченко. - Дніпропетровськ: ДОУНБ, 2007. – 48 с.



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter

1 коментар: