Сторінки

вівторок, 28 березня 2017 р.

Світ знань нових видань

Варяник О.В. Павел Николаевич Сыромятников – директор первого в Российской империи завода авиационных двигателей в г. Александровск (Запорожье). – Запорожье:  Издательство АО «МОТОР СИЧ», 2017. – 124 с., ил. 

Видання присвячене Павлу Миколайовичу Сиромятникову ,  який стояв у витоків авіаційного  заводу «ДЕКА» (зараз АТ «МОТОР СІЧ», на якому у 1916 році був випущений двигун М-100.
Це перше викладення автобіографії Павла Сиромятникова, засноване на унікальних архівних  документах і спогадах родичів.  
Ми дізнаємося, що пращури Павла Миколайовича  походили з татар і носили призвіще Халфім, а  в XVIII столітті прийняли православ'я і стали Сиромятниковими, дуже заможними купцями. 
Його двоюрідним дідом був статський радник Іван Пєвніков, перекладач Вольтера, автор фрацузських п'єс та порадник  «Энциклопедии для ревизии счетов». 
Батько, за професією  десятник – будівельник,  займався  приватною службою на підприємствах  технічного напрямку, навчався у німецькому пансіоні, був вільним слухачем Петербургзького університету. Дуже серьйозну увагу приділяв освіті дітей, мав чудову бібліотеку, працював над енциклопедичним словником практичних знань. Дуже цінні матерали зберігав у скриньці, що й дісталася Павлу після його смерті і була для нього першою школою глибоких  цікавих пізнань. Він з дитинства полюбляв технічну літературу, закінчив Лібавське міське реальне училище, де навчання було німецькою, яку засвоїв дуже добре. Потім був додатковий клас Санкт-Петербургзького другого реального училища, Електротехнічний інститут імператора Олександра III (  зараз Санкт-Петербургзький державний електротехнічний  університет). 
Мова піде і про старшого брата Павла Миколайовича – Сергія,  признаної особистості у літературі, журналістиці, дипломатії, географії, зовнішній розвідці, яка відіграла одну з головних ролей у долі молодшого брата.
Книга надає багато цікавих відомостей про Ернста Геккеля, конструктора Бориса Воробйова, одного з перших винахідників літака з двигуном внутрішнього згоряння Григорія Чечета,  академіка Валентина Вологдіна. 
Тобто,  долучення до автобіографічних досліджень  потужного інформаційного контексту часу, надає безперечну  можливість дослідити біографію  керівника першого у тодішній Россійській  імперії  заводу авіаційних двигунів у м. Олександрівськ (Запоріжжя) більш  розгорнуто і докладно.
До фондів  бібліотеки видання потрапило у  подарунок від дирекції підприємства АО «Мотор СИЧ».



Ми в соціальних мережах:  Vkontakte Facebook  Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар