Сторінки

понеділок, 27 лютого 2017 р.

Неймовірно, але правда

Дослідження історії цікаве тим, що одна й та сама подія може мати декілька версій або припущень, і навіть документальних підтверджень, стосовно її достовірності. І до уваги треба брати всі існуючі матеріали, щоб  відтворити,  якомога точніше дії минулого часу.
В архіві ДОУНБ ім. Первоучителів слов'янських Кирила і Мефодія зберігаються документи, які свідчать про дуже цікаві факти появи у Катеринославі першої Публічної бібліотеки. Деякі з цих документів наголошують, що бібліотека була заснована завдяки "просвещённым стараниям Екатеринославского общества". А це викликає припущення, що поява Публічної бібліотеки у Катеринославі, у 1834 р. – це справа громадян міста. Можливо у цьому брали участь члени міської думи або обрані від купців і міщан, які  діяли у цій справі спільно з представниками дворянства. 
 А що стосується  свідчень  про точну дату відкриття бібліотеки, то тут є деякі розбіжності.  І ці факти підтерджуються у таких ось джерелах: у листі Миколи Дмитровича Мізко, члена літературного товариства "Піквікського клубу" і редактора Катеринославських губернських  відомостей  вказано  9 травня 1834 р. ; у звіті бібліотеки за 1899 р.  – 9 березня 1834 р., а у додатку до звіту 1902 р. – 8 травня 1834 р.



Ми в соціальних мережах:  Vkontakte  Facebook  Twitter

     

Немає коментарів:

Дописати коментар