Сторінки

середу, 22 лютого 2017 р.

Винахідники, віват!


Аріст Леонід Михайлович: людина – легенда

Публікація присвячується пам'яті Аріста Леоніда Михайловича, вчителю винахідництва 

9 років він не з нами. 
Помер 30 січня 2008 року  Будемо пам'ятати і пишатися! Як здорово, що такі люди були з нами поруч!
Історія винахідництва насичена безліччю цікавих фактів і епізодів. Історія винахідницької діяльності Дніпропетровщини нерозривно пов'язана з ім'ям Аріста Леоніда Михайловича.
Леонід Михайлович Аріст був одним з найактивніших винахідників Дніпропетровської області і найбільш кваліфікованим спеціалістом по патентному праву і патентознавству, вченим, заслуженим винахідником України, патентним повіреним України, який відвідав США і побував в лабораторії Томаса Едісона. Він багато років надавав безкоштовні консультації в центрі інтелектуальної власності у патентно-технічному відділі Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Первоучителів слов`янських Кирила і Мефодія.
А народився Леонід Михайлович 11 травня 1927 року у, тоді ще,  Дніпропетровську. Потім була школа, проводи батька і матері на Другу Світову війну і евакуація з бабусею в далеке узбекське місто Коканд. У важкі голодні воєнні роки він продовжував навчання в школі, яку закінчив з відзнакою. Після звільнення Дніпра, здiйснюється мрія юнака. Він повертається в рідне місто і вступає в Дніпропетровський металургійний інститут. Тут йому й справді  пощастило! Його вчителями і наставниками були видатні вчені - академіки Кирил Стародубов, Олександр Чекмарьов, Костянтин Бунін, професори Ной Тайц, Леонід Цехновіч і багато інших відомих особистостей.
У 1950 році Леонід Михайлович закінчує Дніпропетровський металургійний інститут, після чого їде працювати, за розподілом,  до Челябінську на Ковальсько-пресовий завод ім. Сталіна, де його призначають на посаду інженера – конструктора. У 1961 році, на запрошення Українського державного інституту з проектування металургійних заводів / Укргіпромезу /, переходить туди на посаду керівника групи, а потім призначається головним конструктором відділу механізації металургійного виробництва. Уже в перші роки роботи в інституті ним з колегами були створені важливі винаходи, які внесли кардинальні перетворення в питанні механізації та автоматизації технологічних процесів, важких і трудомістких робіт. Вони і ряд інших винаходів були впроваджені у виробництво на великих металургійних комбінатах «Запоріжсталь», «Криворіжсталь» ім. Ілліча, Дніпропетровському металургійному заводі імені Г. Петровського, Дніпродзержинському та Макіївському меткомбінатах і багатьох інших металургійних підприємствах країни.
За час свого життя він створив 240 винаходів, 350 публікацій з науково-технічної та популярної тематики, написав 20 книг з технічної тематики і одну «Котигорошкове поле» для дітей. 
За активну науково-технічну, винахідницьку і літературну роботу, за багаторічну плідну працю, високий професіоналізм, особистий внесок в розвиток державної системи правової охорони інтелектуальної власності України удостоєний багатьох нагород. Державний департамент інтелектуальної власності за новаторську і літературну діяльність відзначив його знаками «Творець» і «Автор».

Тетяна Мищенко, завідуюча патентно-технічним відділом 




Ми в соціальних мережах:  Vkontakte Facebook   Twitter


Немає коментарів:

Дописати коментар