Сторінки

вівторок, 27 грудня 2016 р.

Світ знань нових видань

Зиновіїв, Климентій.  Золоте чересло: книга народних ремесел, звичаїв та побуту в Україні, писана Климентієм Зіновієвим, поетом кінця XVII- початку XVIII ст. / К. Зиновіїв; упоряд., пер. з давньоукр. О.Шугая.  – К.: Мистецтво, 2016. - 336 с.: іл. 
Героїня сьогодняшньої рубрики - одна з найцікавіших книжок зразка XVII- XVIII сторічч , «яка подається у повному обсязі без найменших урізувань та пропусків».  Автором її є чернець-священник та поет  Климентій, син Зіновія,  якій став відомий та знайомий нам сьогодні  лише завдяки оцієї літературній праці. 
Книга не загубилася в хвилях часу, завдяки українському поету та етнографу  Олександру Шишацькому-Іллічу, який  знайшов рукописну збірку у XIX столітті і передав її Пантелеймону Кулішу.  «Складалася вона  з 321 четвертинки паперу і не було у неї ні начала ні кінця». 
Климентій був сиротою, "виховувалися по школах біля церков" ,  а батько його можливо відносився до козацького роду. Відрізняла автора, незважаючи на злидні, поневіряння та страждання, жага до життя такої сили, що він записував і досліджувал все що впадало йому в око через українські традиції, вірування, звичаї та побут.   Відомо також, що він полюбляв читати і був знайомий з універсальною картиною світу Себастьяна Бранта, викладеною у  «Кораблі дурнів». 
«Власний календаріум» Кліментія  містить багато цікавих сторінок.  На особливу увагу заслуговує розділ “Приповісті, або ж прислів’я народні, заради найшвидшого пошуку якогось слова, новозібрані і складені, і сюди зведені для усіляких потреб, яких заживають православні в слушних справах”. Ці зразки народного мудрослів’я пережили час. Ну, наприклад : «всі вони єдним миром мазані”, “голова не тямить, що язик лопоче”, “дметься, як пузир на воді”, “даває, да з рук не пускає”, коня кують, а жаба ногу підставляє”, “коли богат, то всім брат”, “меле, як пустий млин”, “не місце чоловіка святить, але чоловік місце”. 
Отже, авторські та народні твори з минулих віків промовляють до нас голосом вічних людських істин і відтепер ми знаємо їх авторство. У моралі  того часу вважалося за норму свідчити про себе як найменше і  у минулих віках авторове ім'я  на книжках писалося наприкінці найдрібнішими літерами , а часто і зовсім не писалося. Але  Кліментій виявився безсмертним вже тим, що цю книгу створив. 
Упорядником видання є український письменник та вчений Володими Шевчук. Він не тільки відомий автор романів, повістей, оповідань, монографій (перша книжка фундаментального дослідження “Козацька держава” належить саме йому), а й упорядник десятків збірок, антологій, що стосуються фольклору, української літератури від давнини до сьогодення.
Отже пропонуємо до вашої уваги, це воістину безцінне у своїй простоті та глибині видання, автор якого впевнений, що   “нелукаво й чесно жити повинні прагнуть всі у світі” .
У фонди ДОУНБ книга надійшла в рамках державної програми «Щодо здійснення придбання україномовних книг для поповнення фондів публічних бібліотек» і невдовзі її примірники отримують  бібліотеки області. 



 Ми в соціальних мережах:  Vkontakte  Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар