Сторінки

понеділок, 19 грудня 2016 р.

Неймовірно, але правда

Цікавим, з точки зору читацького інтересу та можливостей фонду ДОУНБ на початку історії, є каталог книг 1834 року та журналів 1830-1833 років. Про що ж йдеться. Ну по-перше, історія і політичні настанови, як вітчизняні, так і закордонні від Петра І, королів Пруського Фрідріха II та  Шведського Оскара II і Наполеона І Бонопарта. 
Є видання про подорожі, зокрема до Греції, зібрання віршів, виданих Василем Жуковським, «Марміон» Вальтера Скотта. Але художніх творів у порівнянні з галузевою літературою, набагато менше. 
Присутні у фондах керівництва по бджільництву та  розведенню шовка, торгівлі і комерції. Нагадаємо, що Катеринославська губернія у ті часи швидко розвивається і стає справжнім торгівельно-промисловим центром, орієнтованим на гірничодобувну промисловість
Стрімкий розвиток було обумовлено початком розробки і видобутку багатих покладів Криворізького залізорудного та Донецького вугільного басейнів. До слова сказати, Катеринославщину називали другою батьківщиною бельгійців. Саме представникам цієї країни, яка займала 4 місце в світі з видобутку та розробки родовищ металів і вугілля, належала велика частка цих родовищ, основний сектор яких знаходився саме в нашому регіоні. Журналіст і побутописець Володимир Гіляровський відзначав: «Бельгійці вже головні господарі на півдні країни, всі кращі рудники у них в руках».
Отже, як бачимо, фонди були невеликими, але змістовно та повно відображали картину історії, соціально-промислову ситуацію краю того часу та яскраво ілюстрували запити громади на всі животрепетні питання часу. 



Ми в соціальних мережах: Vkontakte  Facebook  Twitter




Немає коментарів:

Дописати коментар