Сторінки

четвер, 15 грудня 2016 р.

Що читають бібліотекарі

Бодсворт, Фред. Чужак с острова Барра [Текст] : роман / Ф. Бодсворт ; пер. А. Големба. - М. : Молодая гвардия, 1974. - 384 с. : ил.

Ця книга з тих, на які випадково наштовхнутися складно. Тому я дуже вдячна своїй знайомій, яка порадила мені її прочитати. 
«Это история умной и тонкой девушки-индианки (Кэнайны),  которая родилась в лоне одной культуры, воспитывалась в другой, а затем, чуждая и той и другой, была отвергнута ими. Кроме того, это история молодого и очень честолюбивого биолога (Рори), занимающегося изучением гусей. Еще это история гуся (Белощека), заброшенного бурей за Атлантический океан, - его удивительный и героический пример помог сломить ложные расовые перегородки, разделявшие юношу и девушку.» (Бодсворд Ф.) 
Про що ця книга? Про природу, про людське суспільство, про любов. Про те, що вчасно простягнута рука допомоги, навіть просто вчасно сказане слово підтримки, можуть змінити все майбутнє людини. Про те, що набагато частіше люди вважають за краще не протягнути руку, а ще й підштовхнути людину ближче до прірви, виправдовуючи себе тим, що, мовляв, у нього шкіра трохи темніше, і тому він за своєю природою поганий, і ніколи не зміниться, і краще йому відразу померти - не мучитися ... Тому що ненависть легше любові, допомагати і підтримувати - куди складніше, ніж насміхатися та цькувати.
А що ж дикий гусак, самець білощокої казарки, з опису пригод якого почалася ця повість? А гусак грає в книзі роль совісті. Він земляк Рорі, такий же «чужак з острова Барра», а відносини в зграї гусей багато в чому нагадують людське суспільство - адже гуси також стадні тварини. Але, як не дивно, стосунки ці в чомусь чистіші та справедливіші, ніж у людей. Люди виганяють і знищують «чужаків», а гусям і в голову не приходить прогнати самотнього прибульця, незважаючи навіть на те, що оперення його іншого кольору, ніж у них. Люди вважають, що представникам двох різних народів нічого робити разом, їх необхідно якнайшвидше розлучити, а гусак і гуска різних порід спокійно в'ють гніздо, не переймаючись надуманими проблемами. Люди зраджують одне одному - а гуси зберігають вірність обранцям все життя і навіть після їх смерті. Людина готова відмовитися від улюбленої заради кар'єри, а дикий гусак летить до подруги через океан, йде до неї по льоду з останніх сил, збиваючи в кров лапки ...

Марина Лесканова, завідуюча відділом збереження основного фонду



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах:  Vkontakte Facebook  Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар