Сторінки

вівторок, 20 грудня 2016 р.

Світ знань нових видань


Ульяновський, В.І. Диво й дива київського Володимирського собору / В.І.Ульяновський. - К.: Либідь, 2016. - 432.: іл.

По-перше впадає в око,  захоплююче  викладання, де кожна подробиця на вагу…ні не золота, на вагу  душі та важливого усвідомлення  своєї причетності до таїнства. 
З чого ж починається диво? Безперечно з «першоджерела» соборної ідеї -  митрополіта Філарета (Амфітеатрова), з його наполегливості у суперечках із царською владою, з ретельного обирання місця під забудову, із   зібрання коштів усім миром. 
Документальні архівні посилання роблять видання  максимально цілістним та візуалізованим, нібито ти спостерігаешь за усіма подіями, як за захоплюючим сюжетом фільму. А спогади безпосередніх учасників, насичують відтінками особистих емоцій. Ось наприклад,  враження  учасника відкриття собору  та  першої всенощної  Михайла Нестерова:  «Дивный хор Калишевского, сотни огней, впервые зажженные перед образами, над которыми когда-то мечтал, в которых осталась частица себя…Все это волновало до слез. Вспомнились в эти минуты все лучшее в жизни – люди, событие, свое счастье. Все, все поднималось на поверхность сознания, будило сердце, призывало его восторженно вторить событию. Совершилось довно жданное».
Ми гортаємо сторінки і   постають  перед нами видатні церковні діячі, архітектори, художники, звичайні особи, які долученням своїх вчинків  до будівництва Володимирського собору ,творили його історію. Дізнаємося ми, наприклад,   про київського купця Кіндрата Ховалкіна, якого  до того  малювали, як людину злісної економії на будівництві, але наведені старовинні архівні записи засвідчили інше.   Відкриємо багатомовного архітектора  собору Олександра Беретті - майстра пояснювальних та доповідних записок, але разом з тим талановитого зодчего. По іншому  поглянемо на  дивовижні розписи Віктора Васнецова, які французький мистецтвознавець барон де Бай назвав «гениальним прозрением». Дізнаємося про забутих героїв соборної епопеї – вчених Киівської Духовной Академії. Надихнемося дивом першого відчуття, коли  потрапляешь до собору  та  впевнимося в інших малих та великих дивах, якими принизано всю 120-літню історії цєї архітектурної та духовної святині. Безперечно  вразить іконографічний матеріал. Отже, перелічувати переваги  та цікавості можно нескінченно.
У підсумку, зазначимо, що кожен з нас має свій шлях до  Храму.  Ця історія дає можливість  зробити його більш уважним, глибоким та змістовним.  І головне, отримати  шанс замислитися про свій власний храм і, по-перше,  збудувати його у своїй душі.



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte  Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар