Сторінки

суботу, 3 березня 2018 р.

Родовід пам'яті

До генеалогії катеринославської гілки роду Шошиних
(закінчення)

Стосовно походження прізвища Шошиних існує кілька версій. Найчастіше згадується поселення Шоша, розташоване на березі р. Шоша в межах території Тверської області (по кордону її з Московською областю). Річка Шоша починається в південно-східній частині Тверської області, де й розташоване поселення Шоша, і впадає у Велику Волгу неподалік її витоків. Також досить відомий смоленський рід Шошиних, який бере свій початок від калузького поміщика Дмитра Шошина. Походження слова Шоша часто пов’язують із церковним ім’ям Сосипатр, а точніше з його скороченою формою Соса. Ім’я Сосипатр (у перекладі з грецької «Той, що врятував батька»). Сосипатром звали одного з 70-ти апостолів. 
Цікавим є те, що в XVIII ст. носії прізвища в різних губерніях частіше згадуються як Шошини, тоді як у другій половині ХІХ ст. більшість їхніх нащадків вже Сошини. На сьогодні поки що не відома географія походження катеринославської гілки Шошиних. Подальші дослідження допоможуть віднайти потрібну інформацію.
Повертаючись до родини Якова Герасимовича, зазначимо, що даних про його родичів дуже мало. Наприклад, його батько, Шошин Герасим Микитович – колезький асесор, у 1784 р. був суддею в Нижній розправі в м. Кременчук Ім’я матері поки не відоме. Брат Якова, Андрій Герасимович, поміщик Павлоградського повіту, був у 1794–1795 рр. ротмістром, справником Олексопільського  нижнього земського суду, був поміщиком с. Андріївки Павлоградського повіту . Ім’я дружини Андрія не відоме, але знаємо, що вони мали двох дітей: Сосипатра та Ольгу (після одруження Черняк) Про родину Ольги Андріївни інформація відсутня. 
Сосипатр Андрійович, дворянин, поміщик Павлоградського повіту, колезький асесор (1834–1835 рр.). Разом із родиною внесений до 3-ї частини Родовідної книги визначенням Катеринославського губернського дворянського зібрання і наказом Герольдії від 15.03.1848 р. за №  1314. Ім’я дружини поки невідоме. Діти: Микола (1831 р.н.), Антон, Артамон, Анна (після одруження Сіроцинська), Анастасія (після одруження Ільїна). Про синів Сосипатра Андрійовича, що підписали 22.05.1863 р. уставні та викупні погодження з селянами сел Андріївки та Віро-Миколаївки Павлоградського повіту, віднайдено цікаву інформацію : Миколу Сосипатровича та його дружину Мавру Олександрівну , Антона Сосипатровича  у якого був син Микола, та Арта-мона (Артемона) Сосипатровича . 
Прізвище Шошиних наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. зустрічається в Павлоградському та Олександрівському повітах Катеринославської губернії.
Процес вивчення формування катеринославського дворянства продовжується. Тож, пошуки нових імен також тривають, відкриваючи нові, давно забуті імена.

Олександр Харлан 

За  матеріалами публікації : Витоки. Вип. 3 [Текст]: Альманах Дніпровського генеалогічного товариства / Упоряд.: І.О. Кочергін, Т.В. Недосєкіна (гол. ред.).– Дніпро: ДОУНБ, 2017.– 154 с.: іл.



 Більше про бібліотеку тут
 Ми в соціальних мережах: Facebook  Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар