Сторінки

четвер, 15 березня 2018 р.

Що читають бібліотекарі

Стеценко, С.М. Війни художників [Текст]: роман / С. Стеценко. – Харків: Фоліо, 2016. – 559 с.

Роман  оснований на реальних фактах біографії відомого українського художника і розвідника – нелегала, нашого земляка (народився у м. Новомосковську) Миколи Глущенка ( у книжці ¬ Микола Гущенко).  
Харизматична особистість. Фантастична доля, майже як у агента 007… Микола Глущенко, живописець-розвідник, який у 20-30 роки минулого століття працював у Парижі на радянську розвідку (передав до СРСР біля 200 креслень деталей військової техніки) і був одним із перших агентів, які повідомили про підготовку військового нападу Німеччини на Радянський Союз. Дружив з Володимиром Винниченком, був блискучим художником, якого дехто вважав найкращим пейзажистом Європи, був спортсменом, красенем, модником і серцеїдом. Сьогодні його картини на перших шпальтах  каталогів міжнародних мистецьких аукціонів, а найбільша колекція з 1250 картин зберігається в Україні.
Сюжет роману розгортається  на тлі яскравих історичних подій: Друга світова війна, 1940 рік - рік дружніх стосунків між націонал-соціалістичним Берліном і соціалістичною Москвою, рік надзвичайно напружених стосунків між Лондоном і Москвою. Крім головного герою, у романі діють такі непересічні історичні постаті як Черчилль, Гітлер, Сталін (до речі, перші два - теж художники), їх оточення. Персонажами роману є й багато відомих людей того часу, наприклад, кінематографіст Олександр Довженко, художник  Олександр Герасимов.   Влітку 1940 року Микола Гущенко  на чолі делегації радянських художників  з розвідувальним завданням  вирушає до Берліна, звідки за планами НКВС він не повинен повернутися живим. Тим більше, що його дружина впала в око народному комісару Лаврентію Берії. Гестапо теж здогадується про спеціальну місію агента Художника і починає на нього велике полювання. Та наріжним каменем роману стає знайомство Миколи Гущенка  на початку 20-х років  тоді з художником – початківцем Адольфом Гітлером…
Сам автор назвав твір  «Війни художників» епічним історичним романом, написаним у стилі «екшн». Станіслав Стеценко – український літератор і журналіст шість років займався збором матеріалів та роботою над цією книгою. Ним було вивчено, переглянуто більше 100 мемуарів політичних діячів різного рівня, розсекречених документів спецслужб, газетних публікацій тих часів, мистецьких каталогів (за життя Миколи Глущенко мав 50 персональних виставок,  брав участь у понад 200 групових). Є у книзі (і автор цього не приховує) частка авторського вимислу, вигадані герої. Але вимисел мабуть теж потрібен, щоб із «сухого» змісту біографії створити цікаву і привабливу історію про Художника для шанувальників і навіть для тих, хто не цікавиться живописом.
Книга написана цікаво, гарною мовою. Раджу прочитати її і дізнатись більше про Миколу Глущенка – Народного художника України, лауреата Державної премії ім. Т. Шевченка, Народного художника СРСР, уродженця Придніпров’я. Успішного розвідника, який зумів врятуватись у найскладніших життєвих обставинах, повернутись до України і подарувати світу чудові живописні полотна.


Світлана Пономаренко, завідуюча відділом
                     документів з питань мистецтв 






Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook  Twitter
Замовити книги можна  тут

Немає коментарів:

Дописати коментар