Сторінки

пʼятницю, 6 січня 2017 р.

Чим пахне Різдво?

В Україні вечірня трапеза на Святвечір, 6 січня, супроводжується багатьма традиціями й обрядами. Обов'язково на столі повинно бути дванадцять страв - на честь дванадцяти апостолів. 
На Святвечір всі страви готуються пісними (тобто без яєць, сметани, молока і масла) і, звичайно ж, без м'яса. Обов’язковою стравою є кутя - варена пшениця з медом і маком є актом жертви Богові, бо пшениця з медом - це сакральна частина Святої вечері. Мак - символ мучеництва, невинно пролитої крові. Мед - символ чистоти, Божого слова.
А от на саме Різдво Христове (7 січня) готують велику сімейну вечерю. Піст закінчився, тому на столі можуть бути різноманітні м'ясні страви: домашня ковбаса, смажене порося, фаршироване гречаною кашею, гуска або качка з яблуками, качка з капустою, холодець, окіст, буженина, баранячий бік з кашею, а також млинці, заливна риба, пироги та коржики.
Які ж страви приготувати на Святвечір та Різдво? Відповідь в періодичних виданнях! Наразі всі журнали і газети пропонують різноманітні рецепти страв до Різдвяного столу. Безкоштовно отримайте рецепт у відділі періодики ДОУНБ! 



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар