Сторінки

четвер, 26 січня 2017 р.

Що читають бібліотекарі

Вайнер, Аркадий Александрович. Петля и камень в зеленой траве [Текст] / А. А. Вайнер, Г. А. Вайнер ; авт. предисл. Л. Разгон. - М. : СП "ИКПА", 1991. - 413 с.

Сюжет роману зачіпає горезвісне «єврейське питання», підняте в Радянському Союзі за часів правління Сталіна. Цілий народ  був обмовлений, ошельмований і фактично, роздавлений слухняними Сталіну органами НКВС.
У Білорусії невідомими був жорстоко вбитий відомий діяч єврейської культури Саломон Міхоелс і його близький друг Гінзбург (батько головної героїні роману), вбивці знайдені не були. Через багато років дочка Мойсея Гінзбурга і її коханий спробували дізнатися, хто стоїть за вбивством двох беззахисних євреїв і жорстоко за це поплатилися.
Події роману переносять читача то за часів сталінських репресій, то під час брежнєвського «застою». І виявляється, що мало що змінилося – так само неугодні мислячі, так само небезпечні для влади люди що аналізують, шукають правду.
Суламіф Гінзбург, вона ж Ула, талановитий філолог, розумниця і красуня, але вона всіма фібрами душі ненавидить той устрій життя, який склався в країні. Вона ненавидить заляканість громадян, їх невігластво, бажання бути як всі і не мати своєї думки, життя за принципом "Моя хата з краю, нічого не знаю". Олексій - син колишнього комітетника, генерала, письменник. Він міг би жити ситим життям мажору, бути яскравим представником так званої "золотої молоді" тих років, але він не хоче цього. Йому ненависні ситі і дурнуваті фізіономії родичів і знайомих з цього кола, ненависна їх жага влади і наживи. Він вважає за краще жити в скромній комуналці, але й сусідів своїх любити не може, оскільки йому не до вподоби і їх спосіб життя ... Не дивно, що врешті-решт ця чудова загалом людина просто спивається.
Взагалі, в романі є все: і детективна лінія, і любовна, і вбивства, і страх, і ненависть... Страшний час. З жахом читаєш, як легко і просто могли заховати в психлікарню абсолютно здорову людину, де його поступово позбавляли волі, пам'яті, почуттів …
Це роман про трагедію країни і народу. Про трагедію інтелігенції. Про любов і смерть. Про долю і провидіння, що направляє долю… 
Дуже раджу прочитати цю книгу, вона з тих, які дають поживу для розуму.

 Тетяна Сівач, провідний бібліотекар відділу зберігання основного фонду



Ми в соціальних мережах: Vkontakte  Facebook  Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар