Сторінки

середу, 4 січня 2017 р.

На долоні історії

Напередодні Різдва, українці згадують щедрівки і колядки. Слова передаються з покоління в покоління, тому й не дивно, що сьогодні ми співаємо народні пісні. Та дуже мало хто знає авторів пісень. 
Взяти хоча б «Щедрик». Ми знаємо мелодію, слова…Знаємо навіть те, що обробка «Щедрика» відома у всьому світі як різдвяна колядка «Carol of the Bells». А не знаємо найголовнішого - мелодія стала популярною завдяки Миколі Леонтовичу, який в 1916 році і створив відому на сьогоднішній день мелодію за мотивами української щедрівки.
Український композитор, хоровий диригент, громадський діяч, педагог – Леонтович Микола Дмитрович народився 13 грудня 1877 в с. Монастирок Немирівського району Вінницької області.
Початкову музичну освіту Леонтович здобув у батька, який грав на віолончелі, скрипці, гітарі та деякий час керував хором семінаристів. Мати навчила Миколу народних пісень.
У 1887 році майбутній композитор вступив до Немирівської гімназії. У 1888 році, через брак коштів, батько переводить його до Шаргородського початкового духовного училища, де вихованці утримувалися на повному пансіоні. В училищі він опанував спів по нотах і міг вільно читати складні партії в церковних хорових творах.
1892 року Леонтович вступив до Подільської духовної семінарії в Кам'янці-Подільському, де вивчав теорію музики та хоровий спів, опанував скрипку, фортепіано, деякі духові інструменти, почав обробляти народні мелодії, беручи за взірець обробки М. Лисенка.
На основі українських народних мелодій Микола Леонтович створював цілком оригінальні самобутні хорові композиції, всебічно художньо переосмисливши їх, надавши їм неповторного звучання. У Тульчині знайомиться з композитором Кирилом Стеценком. 1916 року разом із хором Київського університету виконує свою обробку «Щедрика», яка принесла йому великий успіх у київської публіки.
Леонтович Микола Дмитрович був одним з перших серед майстрів української музики, які по-новому інтерпретували фольклор, використовуючи музичні надбання європейської музично-хорової культури.



Більше про бібліотеку тут 
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар