Сторінки

пʼятницю, 26 серпня 2016 р.

Книжки за програмою "Українська книга"

Державна програма "Українська книга" є єдиною, за якою державним коштом видаються книжки для українських бібліотек.
Ось і до нашої бібліотека надійшли екземпляри книжок, з яким сьогодні ми хочемо вас ознайомити. Уже незабаром вони будуть стояти на поличках, і кожен з бажаючих матиме змогу зануритись у їх читання.

 "ОЛЕНІАДА" 
ІРЕН РОЗДОБУДЬКО
Як зазначає сама авторка, «Оленіада» писалася «трьома заходами». Перші пару розділів написано ще в 2002-му, але книжку закінчено не було, адже настав 2004 рік. І вигадана країна «Лапландія», про яку в ній йдеться, в один день перетворилася на велику країну. 3 великим майбутнім. 3 людьми, котрі за мить розпрямилися і пішли вперед... Йшли, йшли, йшли... Озирнулися і здивувалися: ті, хто послав їх уперед, - з тими, хто тягнув назад. Довелося вийняти з шухляди недописане і дописати - в 2006 році. І назвати те все «комедією абсурду». Так закінчилась перша частина «Оленіади». До другої Роздобудько пристyпила в січні 2013 року і написала її у вкрай короткий строк - останню крапку було поставпено в лютому того ж таки 2013-го. Авторка виходила з тієї давньої істини, що коли закінчуються гнів і сльози - останньою зброєю стає... сміх. І останнім сміється той, кому немає чого втрачати. І сміючись - перемагає. Це може здатися неймовірним, але ще рік тому Ірен Роздобудько передбачила події, що відбуваються сьогодні. Так що «Оленіада» виявилася книгою пророчою.

БОГИНЯ І КОНСУЛЬТАНТ 
ЄШКІЛЄВ ВОЛОДИМИР

У новому романі популярного автора поєднуються події сучасності й минувшини, а надто минувшини далекої — сивої давнини. Автор ніби піднімає завісу світу речей і відкриває читачеві багатий невидимий всесвіт — сни, видіння, передбачення майбутнього, читання думок… І крізь усе це червоним променем сяє Камінь Богині, на який упродовж століть, навіть епох полюють різні сили — українські гетьмани та сучасні політики, ордени й окремі люди, Обрані і найманці.


ШАЛЕНІ ГРОШІ ЕНС ЛАПІДУС

Єнс Лапідус (нар. 1974 р.) — успішний адвокат із Стокгольма, який після виходу у 2006 році роману «Шалені гроші», створеного на основі реальних кримінальних справ, прокинувся знаменитим письменником. Ця книга одразу ж стала світовим бестселером, її перекладено 26 мовами. 2010 року твір було екранізовано. Єнса Лапідуса називають новим Стіґом Ларссоном. Сам автор іменує свою творчість «стокгольмським нуаром» — гламурною чорнухою. Він щиро приправляє сірі шведські будні кров’ю, наркотою, бійками, погонями та іншими атрибутами голлівудських блокбастерів. У романі три головних герої: ЮВе — псевдомажор, що вчиться на юриста, Мрадо — сербський гангстер, що їздить на розбірки з «вовками» й «ангелами пекла», і чилієць Хорхе, що сів за торгівлю кокаїном і планує втечу із зони. Шляхи їх урешті-решт перетинаються…


                                           Ю НЕСБЬО "ПОЛІЦІЯ"

Офіцера поліції знаходять мертвим на місці давнього вбивства, у розслідуванні якого він брав участь. Коли те саме трапляється з двома іншими поліцейськими, стає зрозуміло, що це не випадковість. До того ж ці давні справи не було розкрито. Нові вбивства скоєно з жахливою жорстокістю, а у поліції немає жодних припущень. І що найгірше: вони втратили свого кращого слідчого — Харрі Холе, який пішов з поліції, щоб викладати у Поліцейській академії...






                                         

                                         З КИМ БИ ПОБІГАТИ, 
                                         ДАВИД ГРОССМАН
Давид Гроссман (нар. 1954 р. в Єрусалимі) - відомий ізраїльський письменник, автор кількох книжок, лауреат багатьох літературних премій. Закінчив Ізраїльський університет, у якому вивчав філософію та театральне мистецтво. Роман "З ким би побігати" вийшов друком у 2003 році. В ньому розповідається про підлітків - про їхню самотність, переживання, наркотики, невміння порозумітися у сучасному житті, а ще про щиру дружбу, відданість, самопожертву і, звичайно ж, про кохання у жорстокому і небезпечному світі. 16-річний Асаф на канікулах підробляє у мерії. Йому доручають знайти господарів собаки, що загубився. І хлопець мчить стрімголов вулицями рідного Єрусалима. Собака приводить Асафа до різних людей, завдяки яким він починає розуміти всю неоднорідність хазяйки собаки - дівчини Тамар, талановитої співачки. Гасаючи містом, Асаф знаходить нових друзів, перебігає дорогу мафії і навіть потрапляє до поліції...



І РАПТОМ СТУКІТ У ДВЕРІ
 ЭТГАР КЕРЕТ

Етгар Керет (нар. 1967 року) — найпопулярніший письменник серед сучасної ізраїльської молоді, сценарист і драматург, лауреат Державної премії Ізраїлю в галузі літератури. Пише на івриті.Основний жанр, в якому працює Керет, — це коротка розповідь простою, наближеною до розмовної, мовою. Герої невеликих оповідань, що увійшли до цієї книжки, живуть одночасно в двох світах: реальному і фантасмагоричному. Їхня поведінка інколи здається абсурд¬ною, але водночас вона цілком буденна. У цьому і полягає мистецтво письменника — він використовує гіперболізовані, а то й фантастичні засоби для того, щоб розповісти про повсякденні, часом суто прозаїчні та банальні життєві ситуації. Твори Керета перекладено багатьма мовами світу. Українською ці оповідання друкуються вперше.




ТРИ ВОЙНЫ РОССИИ С УКРАИНОЙ 
АНТОН АНТОНОВ-ОВСЕЕНКО

Автор книги - российский историк и журналист Антон Антонов-Овсеенко, внук известного революционера В. А. Антонова-Овсеенко и сын писателя-диссидента - основателя музея истории ГУЛАГа в Москве А. В. Антонова-Овсеенко.
Нынешний военный конфликт на востоке Украины стал продолжением тлевших столетиями острых противоречий между Киевом и Москвой. В процессе "собирания земель" Россия неоднократно пыталась подчинить своему влиянию соседние территории и особенно - территорию Украины, мотивируя это тем, что она нужна как буферная зона для защиты от нападений с Запада. Соображения о том, хотят ли сами украинцы быть таким буфером безопасности, в расчет никогда не принимались. Однако отличие в этом вопросе прошлых времен от нынешних заключается в том, что если угрозы России со стороны Запада ранее были вполне реальными, то теперешние утверждения о новых угрозах с Запада целиком надуманны. В издании речь идет о трех войнах России с Украиной: первой в 1917 - 1920 гг., второй в 1939 - 1954 гг. и о третьем, современном конфликте 2014-2016 годов. Автор анализирует несколько исторических попыток российских властей захватить территорию независимой Украины.



ЗАХВАТ І БІЛЬ БИТВИ. ПЕРША СВІТОВА У 211 ЕПІЗОДАХ 
ПЕТЕР ЕНҐЛУНД
Петер Енґлунд - шведський історик, археолог, філософ (народився 1957 року). Захистив докторську дисертацію з історії в Упсальському університеті. Спеціалізується на добі величі Шведського королівства у ХVІІ сторіччі. Його книжки продаються у Швеції великими накладами (понад 200 тис. примірників) і перекладаються багатьма мовами. 2002 року Петера Енґлунда прийнято до Шведської академії, з 1 червня 2009 р. він став її секретарем. Голова журі Нобелівської премії з літератури - щороку оголошує імена лауреатів нобелівських премій.
Його книга про Першу світову війну заснована на щоденниках і спогадах її учасників. Автор, досліджуючи архіви, відновив хід подій Першої світової війни. Кожен із дев'ятнадцятьох абсолютно різних людей з обох боків конфлікту розповідає про ту війну, що зазнав особисто, зокрема: багатодітна американка, яка влітку перебувала в маєтку в Польщі; датський пацифіст, мобілізований до німецької армії; російська медсестра; австралійка, яка приїхала на своїй вантажівці до Сербії, щоб служити в армії шофером; російський офіцер; німецький матрос; шукач пригод, латиноамериканєць, від якого відмовляються всі армії, крім османської; французький дипломат та ін. Петер Енґлунд показує, як настрій і сприйняття війни людиною змінюються від захоплення та ентузіазму до тотального страху і ненависті...
Автор таким чином уклав щоденникові записи, що події розтортаються послідовно. Ми можемо побачити війну місяць за місяцем водночас на всіх фронтах. Саме в Першій світовій беруть початок усі жахіття, що відбувалися у світі в ХХ столітті. Про цю війну мало згадують, про неї мало що відомо. Книга «Захват і біль битви. Перша світова у 212 епізодах» заповнює цю прогалину.




 
ВІЙНИ ХУДОЖНИКІВ СТАНІСЛАВ СТЕЦЕНКО
Одне із найбільших  українських видавництв — «Фоліо»  видало книгу черкащанина Станіслава Стеценка «Війни художників».  Тепер цей роман буде представлено у всіх книготоргових мережах України. Офіційна презентація видання від «Фоліо» відбудеться на  VI  Міжнародному  фестивалі «Книжковий арсенал», що відбудеться  у Києві з 20 по 24 квітня.
Книга присвячена  історії життя відомого українського художника Миколи Глущенка. Ось що написав про неї один із провідних українських глущенкознавців, кандидат мистецтвознавства Едуард Димшиц:«Дуже важливо, що на наших книжкових полицях взагалі з'явився роман, присвячений реальному знаменитому живописцю — нашому співвітчизнику. Не так багато в українській літературі написано книг про відомих діячів національної культури.  Крім того, прототип головного героя справді мав фантастичну біографію.


  Більше про бібліотеку тут
  Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter



Немає коментарів:

Дописати коментар