Сторінки

вівторок, 7 червня 2016 р.

5 найдавніших книг, які дійшли до нашого часу


Багато хто вважає, що в епоху інформаційних технологій книга втрачає свою значимість. А адже раніше це був єдиний спосіб передачі знань через покоління. Найдавніші книги, які дійшли до нас, викликають побожний трепет, а для вчених-істориків вони просто безцінні. Отже представляємо вам 5 найдавниших книг, яким вдалося дійти до нашого часу.

1. Книга Мертвих

Містична Книга Мертвих часто фігурує в пригодницьких фільмах. Але її справжня  назва «Глави про вихід до світла дня». Книга являє собою збірник папірусів з староєгипетськими молитвами, заклинаннями, які повинні були нібито допомогти померлому перейти в інший світ. Назва «Книга Мертвих» дав єгиптолог Лепсиус. Книгу створювали в період з VI по I століття до н.е.
2. Євангелія Гаріми


Євангеліє Гаріми, датоване періодами від 330 до 650 р. До н.е. е..
У монастирі святого Гаріми (Ефіопія) зберігаються два Євангелія, створених в період з 330 по 650 рр. Вони написані на гєез - священою мовою Абіссінії. Євангелія виявила фахівець з історії мистецтв Беатріс Плейн в 1950 році. Книги оформлені в одному стилі, але написані різними почерками. Перше Євангеліє переплетене  дерев'яними дощечками,які  покриті  позолоченою міддю, а палітурка другого виконана зі срібла. На жаль, книги не підлягаються реставрації, і зберігаються всі в тому ж монастирі.
3. Синайський кодекс

Синайський кодекс, датований 4 століттям н. е.
Найдавніша книга, виконана в звичному сучасному вигляді - це Синайський кодекс, датований IV століттям. Перша частина кодексу була знайдена в 1844 році зовсім випадково німецьким вченим Костянтином Тішендорф на Синайському півострові в монастирі Святої Єлени. Листи лежали в купі сміття, призначеного для знищення. Потім вчений знайшов ще 86 сторінок кодексу і відвіз їх до Європи, де оприлюднив для громадськості. Коли Тішендорф приїхав в монастир знову в пошуках продовження кодексу, то ченці його навіть на поріг не пустили.
Врятував становище імператор Олександр II. Він заплатив монастирю 9 тисяч рублів, після чого Костянтин Тішендорф зміг відшукати і вивести нові сторінки кодексу. У Синайському кодексі міститься частина Старого Завіту, повний текст Нового завіту, «Послання Варнави» і «Пастир» Герми, написані грецькою мовою. У 1933 році кодекс був відправлений в Британський музей.
4. Остромирове Євангеліє

Остромирове Євангеліє, датоване 1056-1057 рр. Самою найдавнішої книгою Русі вважається Остромирове Євангеліє. Воно написане в 1056-1057 роках для новгородського посадника Остромира дияконом Григорієм. Унікальний манускрипт прикрашений ініціалами, мініатюрами. Крім того, книга важлива тим, що диякон в післямові вказав дату її написання від створення світу. Остромирове Євангеліє стало тим зразком, від якого відштовхувалися вчені, створюючи сучасні граматики старослов'янської мови. Сьогодні книга зберігається в Російській національній бібліотеці Санкт-Петербурга.
5. Алмазна сутра

Алмазна сутра, датована 11 травня 868 р
Алмазна сутра являє собою майже 5-метровий сувій, надрукований методом ксилографії (відбитка гравюр). Ця книга містить текст з основами буддизму. Алмазна сутра була знайдена археологом Марком Стейном в Китаї, а в 1900 році і вивезена до Великобританії. У книзі зазначено, що вона надрукована в 15-м числі четвертої місяця року Сяньтун, тобто  11 травня 868 року. Зараз Алмазна Сутра зберігається в Британській бібліотеці.
Всі стародавні книги виготовлялися вручну з інкрустаціями дорогоцінних каменів і прирівнювалися практично до творів мистецтва. Ці  приголомшливі книг Середньовіччя дивують не скільки змістом, а своїм зовнішнім виглядом.


Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter



Немає коментарів:

Дописати коментар