Сторінки

вівторок, 29 березня 2016 р.

130 років рецепту Coca-Cola

У березні 1886 року в Атланті полковник Джон Пембертон, фармацевт за освітою, намагався знайти засіб від головного болю. З цією метою він зварив незвичайний сироп карамельного кольору. У рецептуру напою входили відвар листя коки, цукор і кофеїн. Тому по своїй дії напій вийшов досить стимулюючим.
Сироп був солодким та густим, Пембертон досить високо оцінив смакові якості свого творіння. Він вирішив продавати його через аптеку «Джейкобс». Перші порції сиропу стали продаватися саме тут по п'ять центів за склянку. На перших порах коку розкуповували в кількості дев'яти склянок на день.Пізніше в напій почали додавати газовану воду. Приблизно в той же час напій отримав назву «Кока-Кола». Назва і оригінальний шрифт придумав Френк Робінсон — друг і партнер Джона Пембертона.
Після смерті Пембертона процвітаючий бізнесмен Аза Кендлер придбав рецепт «Кока-Коли» у його вдови за 2300 доларів. А далі Кендлер помістив напій в металевий посуд, в якій і зварив його разом з власними запатентованими «Бальзамом з крові рослин». Десять наступних років «Кока-Кола» зміцнювалася в назві «лікувального напою». А 31 січня 1893 товарний знак «Кока-Кола» був офіційно зареєстрований в США.До речі, саме в тому ж 1893 році молодий фармацевт з Нью-Берна Калеб Бредхем проводив експеримент по створенню фармацевтичної суміші з газованої води, цукру, ванілі, рідких масел і горіхів коли. Ця незвичайна суміш під незвучние назвою «напій Бреда» стала продаватися в аптеках як звеселяючий, зміцнюючий і сприяє травленню напій. Через п'ять років після винаходу Бредхем дав напою нове ім'я — «Пепсі-Кола» і зареєстрував його як торгову марку. Назва була складена з назв інгредієнтів — пепсину (травний фермент) і горіха коли.
Чотирма роками пізніше, в 1902 році, Калеб Бредхем організував компанію «Пепсі-Кола Компані». І ось вже більше століття «Кока-Кола» та «Пепсі-Кола» ведуть боротьбу за звання найпопулярнішого напою в світі.



Більше про бібліотеку  тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар