Сторінки

вівторок, 2 лютого 2016 р.

Семюель Клеменс та його псевдонім

Клеменс стверджував, що псевдонім «Марк Твен» був узятий ним за часів юності з термінів річкової навігації. Тоді він був помічником лоцмана на Міссісіпі, а вигук «марк твен» (англ. Mark twain, дослівно - «мітка двійка») означав, що згідно з позначкою на лотліні досягнуто мінімальної глибини, і вона придатна для проходження річкових суден.
Однак існує версія про літературне походження цього псевдоніму. У 1861 році в журналі Vanity Fair вийшла гумористична розповідь Артемуса  Уорда «Північна зірка» про трьох моряків, одного з яких звали Марк Твен. Семюел дуже любив гумористичний відділ цього часопису і читав у своїх перших стендап-виступах саме твори Уорда .
Крім «Марка Твена», Клеменс один раз в 1896 році підписався як «сьер Луї де Конт», та під цим ім'ям видав свій роман «Особисті спогади про Жанну д'Арк сьєра Луї де Конта, її пажа і секретаря» .
Для тих, хто цікавиться біографією письменника, стануть у нагоді  біографічні повісті Міріам Мейсон "Мальчик с великой Миссисипи" і "Юный писатель", у яких описано дитинство Семюеля Клеменса. Більше книг цього автора можна знайти у фондах нашої бібліотеки, та зробити електронне замовлення з нашого сайту. 



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook  Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар