Сторінки

понеділок, 7 грудня 2015 р.

Як писати прес-реліз

Бібліотекам необхідно все активніше і активніше рекламувати себе, в тому числі і в засобах масової інформації. Для цього треба готувати прес-релізи і розсилати їх в редакції. Ваша робота може пропасти і не привести до бажаного результату - публікації статті, якщо Ви не дотримувалися найпростіших, але ефективних правил написання прес релізу.

ЯК НЕ ТРЕБА РОБИТИ!
1. Не варто ховати головну новину десь у неосяжних просторах непотрібних ліричних відступів і описів.
2. Не можна писати нудно і нудно - текст повинен бути ЦІКАВИМ
3. Не треба використовувати занадто багато спеціальної професійної лексики
4. Не можна писати ні про що, розтікатися думці «по древу»
5. Не використовуйте занадто багато статистики та цифр

А ТЕПЕР, ЯК ТРЕБА ПИСАТИ ПРЕС-РЕЛІЗ
1. Задайте собі питання: навіщо я це пишу? Для кого? Для якої аудиторії?
2. Відправляйте прес-реліз у ЗМІ,які відповідають темі новини. Якщо ви пишете про велоквест, це найімовірніше має бути видання зі спортивною тематикою, зі спортивним профілем
3 Наступне питання при підготовці прес-релізу: «Що в новини головне?» Найважливіше необхідно писати на початку повідомлення, у першому абзаці - він називається лідер-абзац. Тут повинні бути відповіді на запитання: Що? Де? Коли? Три кити, на яких засновано Ваше повідомлення.
4. Пишіть прес-реліз за правилом перевернутої піраміди - нанизуйте в подальших абзацах додаткову, вже не вагому, але важливу інформацію. Як намистинки, нанизуються факти, все менш і менш значущі. Пам'ятайте: редактор буде урізати новину з кінця !!!!
5. Прикріплюйте додаткову інформацію: адреса відео на YouTube, фотографії, посилання на ваш бібліотечний сайт, блог.
6. І ОБОВ'ЯЗКОВО повинна бути контактна інформація: людина, що займається зв'язками з мас-медіа, його ім'я, прізвище, посада, контактний телефон. Телефон мобільний. І дуже легко можна пояснити, чому: о 8:00 вечора в крайній термін виходу видання журналісту знадобилося з'ясувати дещо додатково, уточнити факти. Стаціонарний телефон бібліотеки буде наполегливо мовчати - Ви втратили статтю.

Вважаємо що ця інформація стане у нагоді сучасним бібліотекарям.





Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter


Немає коментарів:

Дописати коментар