Сторінки

четвер, 5 жовтня 2023 р.

Що читають бібліотекарі

Бюссі, Мішель. Літак без неї [Текст]: роман / М. Бюссі; пер. з фр. О. Абраменко. – Харків: Віват, 2018. – 540 с. – (Світовий бестселер).

Досить рідко трапляються книги, які нереально відкласти. Роман «Літак без неї» Мішель Бюссі, на мою думку, справді заслуговує на звання світового бестселера. Читається одним подихом, сюжет виписаний майстерно, інтрига зберігається до останніх сторінок. Буде цікаво любителям динамічних сюжетів, головоломок і складних розслідувань. Але по черзі.

На початку 1980-х років у гірській місцевості Франції, неподалік маленького провінційного містечка, розбився літак. Усі пасажири загинули, всі, крім дівчинки – немовляти, яку якимось чудом знайшли живою і майже неушкодженою на місці аварії. Але хто вона – внучка бідняків з Дьєппа чи багатіїв із Парижа? Детектив Кредюль Гран-Дюк намагається дати відповідь на це питання вже протягом майже 18 років. Але ніхто не може з певністю сказати чия вона внучка: багатих Карвілів чи бідних Вітралів? Головним героєм, як на мене, є щоденник детектива, який той дарує дівчині Емілі на її повноліття.

Автор так майстерно побудував сюжет, що не дає можливості розкрити таємницю майже до кінця роману, інтригуючи з кожною сторінкою все більше. Він поблажливо дає зачіпки і нібито підказки, та вони знову приводять у глухий кут, і те, що здавалось вирішенням – стає новою загадкою!

Я рекомендую цей роман для читання і молодим людям, і читачам старшого віку. Це цікаво, бо  основною лінією проходять думки, переживання молодої дівчини, її пошуки «себе», але не від її особи, а ніби збоку, від особи її брата та детектива. Тут є й кохання, є біль втрати, порушується проблема, як часом бажання досягнути ніби й благородної мети, може змінити чи зламати чужу долю, навіть долю рідних нам людей. Роман показує, що можливо, краще відпустити минуле, а не ятрити рану в собі довгі роки, тому що можна не помітити, як отрута ненависті знищить усе гарне, людське у нас самих.

Цей роман і автор стали для мене справжнім відкриттям, однозначно раджу! Вас очікують загадки, вбивства і звичайно – неочікуваний фінал!

Ірина Барабан,
 завідувачка відділу наукової інформації і бібліографії 


 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

    

 

Немає коментарів:

Дописати коментар