Сторінки

середа, 4 жовтня 2023 р.

На долоні історії

Німеччина. Країна казок та містики (завершення)

 Найромантичнішим письменником  Німеччини XX сторіччя є Герман Гессе. З дитинства він непогано малює, вчиться грати на музичних інструментах та намагається виявити себе як письменник. Першим його літературним досвідом були саме казки, які він присвячував своїй сестрі  Маруллі.
Трохи пізніше Герман захоплюється давньогрецькою поезією та класичною німецькою літературою, пише вірші.
Спочатку – літературні невдачі, але поступово твори Гессе стають відомими у вищих літературних колах Німеччини. Він радиться з Райнером Марія Рільке, Томасом Манном і Стефаном Цвейгом; отримує пропозиції щодо співпраці від берлінського видавничого дому Самюеля Фішера. Саме сюди відправляє рукопис першого роману «Петер Каменцинд». Історія стає популярною, автор отримує фінансову незалежність та відзнаку австрійської літературної премії Бауернфельда.
«Гра в бісер», «Паломництво в країну сходу» – Нобелівська премія «За натхненну творчість, у якій проявляються класичні ідеали гуманізму, а також за блискучий стиль» в 1946-му. Його герой – звичайна людина, яка протиставляє себе світові, багато подорожує і перебуває в постійних пошуках себе.
Романтизм Гете, Шіллера, Новаліса – вплинули, але твори «останнього лицаря блискучої когорти романтизму» мали дуже сильне автобіографічне забарвлення, відбиток серйозного захоплення психоаналізом, поєднання європейської та східної культур десь поміж Ницше та Лао-цзи, так само, як було розміщено улюблені твори на поличці його бібліотеки.
Ім`я Гессе пов`язане з цікавою архітектурною пам'яткою – середньовічним монастирем Маульбронн, де він навчався. Свого часу знання тут опановував і астроном Йоганн Кеплер. Монастир  входить до переліку Всесвітнього культурного спадку.
Згадуємо й Еріха Марію Ремарка, до творів якого звертається безліч поколінь. «Три товариші», «Тріумфальна арка», його листування із німецькою актрисою Марлен Дітріх, зібране у виданні «Скажи мені, що ти мене любиш» – все це окремі теми досліджень літератури нових часів.
Серед сучасних німецьких письменників виділяємо Гюнтера Грасса, Бернхарда Шлінка, лауреатку Нобелівської премії з літератури 2009 року Герту Мюллер, одну з найвидатніших у Німеччині в даний час Шарлотту Лінк, авторку творів для дітей Корнелію Функе. Як соціальний працівник вона займалась дітьми-інвалідами, дуже добре знайома з їхніми смаками й не тільки літературними, пише у жанрі фентезі.
Багато уваги всі автори приділяють психології людини, в якому жанрі вони не писали б і якої теми це не стосувалося б.
У цілому ж можна сказати, що література Німеччини не настільки багата переказами, міфами і казками, але, по перше, за себе говорять імена та популярність цих творів, а по-друге, – це з надлишком компенсується творами авторської літератури, які увібрали в себе красномовні національні традиції, немов смужки що створили свій неповторний окремішній і колективний  літературний малюнок.
Звичайно, на «малюнку» цьому 

присутній і улюбленець Барон Мюнхгаузен авторства Рудольфа Распе. І досі на часі Альбрехт Дюрер зі своїми альбомами та трактатами. Всьому своє окремішнє зацікавлене місце.
Сьогодні німецька література є, безумовною, лідеркою у світовому потоці книг і зараз переживає чималий бум у зв'язку з розвитком книжкового ринку.
 
Джерела:

 Грімм (брати). Улюблені казки / Брати Грімм; худож. М. Бабич. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2012. – 63 с. : іл. – (Золота колекція казок світу).
Галеви, Даниэль. Жизнь Фридриха Ницше / Д. Галеви. – Новисибирск : Наука, 1992. – 216 с.
Гауф, Вильгельм (1802–1827). Сказки / В. Гауф. – М. : Гендафельд-Мет, 1992. – 336 с.
Гегель, Георг Вільгельм Фрідріх (1770–1831). Основи філософії права, або Природне право і державознавство / Г. В.Ф. Гегель ; пер. з нім. Р. Остапчук, М. Кушнір. – Київ : Юніверс, 2000. – 336 с.
Гессе, Герман. Собрание сочинений в 8-ми томах / Герман Гессе. – М. : Издательская группа «Прогресс»-«Литера». Т. 7 / Г. Гессе. – М.-Х. : Прогресс-Литера, Фолио, 1995. – 480 с.
Гофман, Эрнест Теодор Амадей (1776–1822). Новеллы / Э. Т. А. Гофман ; сост. Н. А. Жирумская. – Л. : Лениздат, 1990. – 607 с.
Гете, Йоганн Вольфганг (1749–1832). Фауст : трагедія / Й. В. Гете; пер. з нім. М. Лукаша. – Київ : КЕТС, 2012. – 400 с.
Грасс, Гюнтер. Луковица памяти / Г. Грасс ; Пер. с нем. Б. Хлебникова. – М. : Иностранка, 2008. – 592 с.
Дюрер, Альбрехт. Трактаты. Дневники. Письма / Альбрехт Дюрер. – Спб. : Азбука, 2000. – 704 с.
Ильин, Иван Александрович. Философия Гегеля как учение о конкретности Бога и человека : в 2-х т. / И. А. Ильин. – СПб. : Наука, 1994. – 610 c.  
Кант, Іммануїл. Критика чистого розуму / Іммануїл Кант; Пер. з нім. та прим. Ігоря Бурковського. – Київ : Юніверс, 2000. – 504 с.
Распэ, Рудольф Эрих. Приключения барона Мюнхгаузена / Пересказ К. Чуковского. – М. : Самовар 1990, 2006. – 95 с.
Ремарк, Еріх Марія. Твори в 2-х томах : т. 1: на Західному фронті без змін; Три товариші; Перекл. з нім. / Еріх Марія Ремарк ; Передм. Д. Затонського. – Київ : Дніпро, 1986. – 573 с.
Тацит, Корнелий. Сочинения в двух томах / К. Тацит. – Л. : Наука. Ленинградское отделение, 1969. – Т. 2 : История. – 1969. – 370 с.
Функе, Корнелія. Чорнильне серце : роман / К. Функе ; пер. з нім. О. Логвиненко ; худож. О. Тарнавська. - Вінниця : Теза, 2017. – 573 с. : іл.
Функе, Корнелія. Мисливці за привидами в замку жахів / К. Функе ; пер. з нім. І. Є. Бондарь-Терещенко ; мал. автора. - Харків : Ранок, 2017. – 128 с.
Шлинк, Бернхард. Три дня : роман / Б. Шлинк ; Пер. с нем. И. Стребловой. – СПб. : Азбука-классика, 2010. – 256 с.
Хесли, В. Гении философии нового времени / В. Хесли. – М. : Наука, 1992. – 224 с.
Шіллер, Фрідріх. Лірика. Драми : пер. з нім. / Ф. Шіллер. – Харків : Фоліо, 2004. – 503 с.

 

Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 


Немає коментарів:

Дописати коментар