Сторінки

пʼятницю, 4 серпня 2023 р.

Досліджуємо історію

Дніпропетровськ – Половиця – Кодак: фольклорна та історична пам’ять  (завершення)

 

Як уже зазначалося, з 1784 року розпочалося будівництво м. Катеринослава, яке за час своєї історії змінило ще декілька назв: Новоросійськ, Січеслав, Дніпропетровськ. Назва Січеслав проіснувала недовго, з 1918 по 1926 рік, виникла і закріпилася вона в середовищі інтелігенції й досі вживається патріотично налаштованими мешканцями міста – представниками науки, культури та бізнес-еліти.

Як свідчить професор Ю. Мицик, у часи німецької окупації місто було перейменовано в Дніпрослав, хоча архівних документів про це нема. Були й більшовицькі варіанти назви. Так, після смерті В. Леніна місто збиралися назвати Ленінградом, Жовтнєславом, Октябрєславом, Пролєтарськславом тощо, аж поки не закріпилася назва Дніпропетровськ. (Цю інформацію надав у приватній розмові Ю. А. Мицик).

Нині в Дніпропетровську збережена історична топоніміка в назвах окремих районів: Половиця (центр), Лоц-Кам’янка, Мандриківка, Нові Койдаки. Селище Старі Кодаки розташоване приблизно за 20 км від обласного центру.

***

19 травня 2016 року Верховна Рада України перейменувала м. Дніпропетровськ на Дніпро. Це вже сьома назва і, між іншим, справжня, народна – так його називали не лише міщани, але й мешканці всієї області в побутовому мовленні навіть у радянські часи. Тепер ця традиція узаконена, сподіваємось, уже назавжди.

 

Людмила Іваннікова, кандидат філологічних наук

 Фото: Сторожова вежа. Худ. Юрій Журка

Джерело: https://shron1.chtyvo.org.ua/Ivannykova_Liudmyla/Dnipropetrovsk_Polovytsia_Kodak_folklorna_ta_istorychna_pamiat.pdf?




 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут


 

Немає коментарів:

Дописати коментар