Сторінки

понеділок, 24 липня 2023 р.

Пунктир

Леонардо да Вінчі. 

       Свобода мріяти, мислити та творити

 

Леонардо був й талановитим музикантом, відома його   срібна ліра у формі кінської голови. Саме з нею  Лоренцо Медічі  послав його як миротворця до Людовіко Сфорца в Мілан. Саме у Мілані його творчість отримала новий напрямок. Він був зарахований до придворного штату спочатку як інженер, а згодом  і як художник.

 Наш герой також є автором пам'ятнику Франческо Сфорца, батька Людовіко Сфорца - герцога Міланського, талановитого діяча епохи Відродження. Протягом десяти років Леонардо да Вінчі працював над цим монументом.  Глиняна модель статуї була зруйнована при взятті Мілана французами в 1500 році та  відома лише за підготовчими ескізами.

Повернення  до  Флоренції ознаменувалося службою в герцога Чезаре Борджіа (Cesare Borgia) і створенням найславетнішого полотна - "Джоконди" (Gioconda).

 Нова робота в герцога передбачала часті роз'їзди. Головною місією  Леонардо була розвідка та підготовка місцевості до бойових дій. Чезаре Борджіа вважали найбільшим лиходієм християнського світу, але Леонардо захоплювали його завзятість і талант полководця. Він стверджував, що вади герцога врівноважуються "так само великими достоїнствами".

Окрім досвіду військового інженера та архітектора, Леонардо займався  ботанікою в садах Ватикану. У 1490 році ним  була створена «Вітрувіанська людина» — уславлений малюнок, який іноді називають канонічними пропорціями.

Вражають його карікатури, які дещо дисонують зі зразками мистецтва Відродження.  Деякі з них наче змальовані нишком, ніби художник зробив нарис на вулиці. До речі, він радив своїм учням завжди носити з собою блокнот, щоб малювати людей у місті, які "сваряться, сміються чи б'ються". Його цікавили дивні обличчя. В щоденнику Леонардо  читаємо: "Про жахливі обличчя я нічого не скажу, бо вони природно залишаються в пам'яті".

Але в його виконанні, вони  не менш досконалі в своєї потворності, ніж прекрасні обличчя мадони. До речі, саме одна з копій втраченої  карікатури да Вінчі  надихнула Джона Тенніела на створення ілюстрації до "Пригод Аліси в країні чудес".

Думки «універсальної людини», можливості та прагнення якої без перебільшення можна  було б віднести на декілька життів. Людини,   яка створила роботи , що стали історією людства -  у «Пунктирі».

 «Воістину завжди там, де бракує розумних аргументів, їх замінює крик».

«Живопис - це поезія, яку бачать, а поезія - це живопис, який чують».

«Заснув осел на льоду глибокого озера, а теплота його розтопила лід, і осел на горі своє прокинувся під водою і відразу потонув».

«Істина була єдиною дочкою часу. Істина, зрештою, не залишається прихованою».

«Людина не може мати меншу або більшу майстерність, ніж майстерність себе».

«Навчання без бажання псує пам'ять, і воно нічого не зберігає в собі».

 «Охочий розбагатіти протягом одного дня буде повішено протягом одного року».

«Сяюча краса юності зменшується у своїй досконалості від надмірних та надто вишуканих прикрас».

 «Якщо все здається легким, це безпомилково доводить, що працівник дуже мало вправний і що робота вища за його розуміння».

 

Джерела.

Вазари, Джорджо. Жизнеописание Леонардо да Винчи [Текст] / Джорджо Вазари; Пер. с итал. А. Венедиктова, А. Габричевского ; Пер. с итал. А. Венедиктова, А. Габричевского. - М. : Эксмо, 2005. - 638 с. - (Зарубежная классика).

Волынский, Аким Львович. Жизнь Леонардо да Винчи [Текст] / А. Л. Волынский. - М. : Алгоритм, 1997. - 525 с. - (Гений в искусстве).

Санти, Бруно. Леонардо да Винчи [Текст] : альбом / Б. Санти. - М. : Слово/Slovo, 1995. - 80 с. - (Великие мастера итальянского искусства

Леонардо да Винчи. Суждения [Текст] / Леонардо да Винчи. - М. : Эксмо, 2006. - 416 с. : ил.

Сміт, Деніел. Думати, як Леонардо да Вінчі [Текст] / Д. Сміт ; пер. з англ. А. Мішта. - К. : КМ-БУКС, 2018. - 224 с.

Леонардо да Винчи [Текст] : альбом. - К. : Мистецтво, 1993. - 128 с. : ил. - (Майстри світового

https://focus.ua/uk/technologies/555613-krasa-ta-potvornist-dvi-protilezhni-oderzhimosti-legendarnogo-hudozhnika-leonardo-da-vinchi

 

Фото: https://www.nationalgeographic.com/history/article/leonardo-da-vinci-genius-walter-isaacson

 




 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар