Сторінки

середу, 3 квітня 2019 р.

Обличчя ріднокраю

Піонер  українського  кіно Данило Сахненко (продовження)

ХТО БУВ АВТОРОМ МУЗИКИ  ДО ФІЛЬМУ?

Харківський дослідник кіно Володимир Міславський повідомляє, що спеціально для фільму «Запорозька Січ» В. Стрижевським було написано музику. Спробуємо розібратися, хто це такий.
У рекламі фільму в січні 1912 року в Катеринославі, як ми вже подавали, писалося так: «Демонстрування картин супроводжується оркестром музики під керівництвом Векслера-Стрижевського».
Нам вдалося з’ясувати, що це був оркестр місцевої 34-ї артилерійської бригади. Про бенефіс диригента концертного оркестру Н. Х. Векслера в саду англійського клубу 12 липня 1915 року повідомила того дня місцева газета «Приднепровский край».
Ось що ще вдалося дізнатися про Наума Харитоновича Векслера. У 1904 році він керував херсонським міським духовим оркестром, про що писала газета «Юг» 2 (15) липня 1904 року: «Минулої суботи і неділі херсонський міський оркестр (духовий) під управлінням Н. Х. Векслера доставив своєю грою на нашому бульварі (у місті Бериславі — М. Ч.) щире задоволення. Честь херсонському міському управлінню, що воно так вдало сформувало оркестр і, додамо, так недорого для міської каси». У 1899 р. оркестр під керуванням Векслера виступав у Скадовську. У серпні 1906-го газети сповіщали про те, що у Скадовську проходив бенефіс старого улюбленця публіки скрипаля і диригента Векслера.
(Далі буде).

Микола Чабан


Чабан, М. Піонер українського кіно Данило Сахненко [Текст] / Микола Чабан.– Дніпропетровськ: ДОУНБ, 2010. – 60 с. (Сер. «Кіномитці Придніпров’я»)



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар