Сторінки

пʼятницю, 5 квітня 2019 р.

На долоні історії

«Майстер і Маргарита». 
Михайло Опанасович Булгаков


«Будьте обережні зі своїми бажаннями - вони мають властивість збуватися»

«Майстер і Маргарита» - роман Михайла Опанасовича Булгакова, робота над яким почалася в кінці 1920-х років і тривала аж до смерті письменника, 1940 року. Точно не відомо коли з'явилася на світ ідея твору. Зараз можна сказати лише, що письменник дуже любив «Фауста» Гете, і, можливо, роман був навіяний саме ним.
В історії написання «Майстер і Маргарита»  чимало «білих плям». Перші чорнові замітки зроблені Михайлом Булгаковим ще в 1928-1929 роках. Всі 160 сторінок рукопису були присвячені історії Христа і прокуратора, перебуванню в Москві Воланда зі своєю свитою. Місця для майстра і Маргарити відразу не знайшлося, хоча саме завдяки їм роман став більш різноплановим.
 «Копито інженера» і «Гастролі Воланда», «Князь тьми» і «Чорний маг», «Син В» і «Сатана» - як тільки не хотів назвати Булгаков свій роман, але незадовго до смерті, в 1937 році, автор зупиниться на «Майстрі і Маргариті». Виправлення написаних глав роману триватиме, допоки буде битися серце письменника. Потім робота буде продовжена його дружиною - Оленою Сергіївною. Але, твір так і не буде закінчено та видано за життя письменника.
Навесні 1930 року Михайло Опанасович спалив першу редакцію роману. Причиною, що підштовхнула його на цей крок, став документ, отриманий з Главреперткому, які сповістили, що нова п'єса нашого героя - «Кабала святош» - «до подання не дозволена». У листі уряду, Булгаков згадував, зокрема, про те, що «особисто, своїми руками, кинув в піч чернетку роману про диявола». Саме цей момент ляже за основу в розділі «Явище героя», коли Майстер «вийняв з шухляди столу важкі списки роману та чорнові зошити і почав їх палити».
Однак, невелика частина первородного твору все ж зберіглася - два зошити з розірваними сторінками та рукописні листи з третього зошиту. 
І ось, в 1932 році, Михайло Опанасович знову повертається до нереалізованого задуму. Але і в другій версії «немає авторського ліризму, яким згодом буде пофарбований весь текст роману про Майстра. Це поки що роман про диявола, причому в інтерпретації образу диявола Булгаков спочатку більш традиційний, ніж в остаточному варіанті: Воланд ще виступає в класичній ролі спокусника і провокатора ».
Так почалася ґрунтовна робота на твором, який ми з вами маємо задоволення читати. 

Яку роль зіграє дружина Булгакова в долі роману? Яка причина смерті автора? Коли світ нарешті побачить «Майстра і Маргариту»? Дізнаєтесь через тиждень.

https://obrazovaka.ru/sochinenie/master-i-margarita/istoriya-sozdaniya-romana.html#ixzz5k8AavjvA
https://r-book.club/russian-classics/mihail-bulgakov/master-i-margarita-istorija-sozdanija.html
http://www.literaturus.ru/2016/05/istorija-sozdanija-master-i-margarita.html

Меликянц, Г.  
Страсти по "Мастеру":(К истории публикации романа Михаила Булгакова) / Г. Меликянц // Культура. - 2003. - Ст. 14. - С. 14. 

Таранік, Катерина 
Світло і темрява  в романі "Майстер і Маргарита":(Матеріали до уроку) / Катерина Таранік // Всесвітня література та культура в навчальних закладах України. - 2001. - Ст. 4. - С. 13-20. 

Немає коментарів:

Дописати коментар