Сторінки

пʼятницю, 19 квітня 2019 р.

На долоні історії

Михайло Булгаков. «Майстер і Маргарита»

«Будьте обережні зі своїми бажаннями – 
вони мають властивість збуватися…»

Після останньої авторської правки, яку Булгаков зробив менше ніж за місяць до смерті, «Майстер і Маргарита» пролежав на полиці ще 26 років. Якби не старання вдови письменника, роман так і залишився б невідомим. Вона зберегла і «врятувала» рукописи, як свого часу зробила це головна героїня твору Маргарита.
Михайло Опанасович помер 10 березня 1940 року.  «Вмираючи, він говорив, - згадувала Олена Сергіївна Булгакова. - Може бути, це і правильно ... ЩО я міг би написати після «Майстра» ? ». Він так і не побачив своє творіння у пресі. Публікацією роману зайнялася Олена Сергіївна, яка передруковувала роман двічі - в 1940 і в 1963 роках. Вона ж стала й першим редактором. Вклавши багато сил в редагування роману, вдова не могла знайти йому місце у видавництвах. Їй відмовляли, відправляли в інші контори, «побоюючись приймати рішення про друк поодинці», або ж лаконічно відповідали «Не час». І дійсно, роман був дуже прогресивний для свого манірного і занадто традиційного часу.
Тільки майже через три десятки років після смерті Булгакова, роман буде прийнятий до друку. Станеться це в 1967-1968 роках, проте твір відредагують. Виріжуть монологи Воланда і описи диявольського балу та Маргарити.
Вперше оригінальний варіант роману без обмежень цензури вийде в друк видавництва «Посів» у  1969-му році в Німеччині.
Через тиждень ви дізнаєтесь головні особливості, що відрізняють саме цей роман від усіх інших, створених будь-коли.

Під час підготовки матеріалу  використані джерела:
Меликянц, Г.  Страсти по "Мастеру" (К истории публикации романа Михаила Булгакова) / Г. Меликянц // Культура. - 2003. - Ст. 14. - С. 14.
Таранік, Катерина. Світло і темрява  в романі "Майстер і Маргарита":(Матеріали до уроку) / Катерина Таранік // Всесвітня література та культура в навчальних закладах України. - 2001. - Ст. 4. - С. 13-20.




Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар