Сторінки

четвер, 25 травня 2017 р.

Що читають бібліотекарі

Ренд, Айн. 
Атлант розправив плечі [Текст]. Ч. 1. Несуперечність / А. Ренд ; пер. з англ. А. Переверзєв. - 3-тє вид. - К. : Наш формат, 2016. - 432 с. - (Художня література).
Атлант розправив плечі [Текст]. Ч. 2. Або-або / А. Ренд ; пер. з англ. С. Андрухович. - К. : Наш формат, 2015. – 472с.
Атлант розправив плечі [Текст]. Ч. 3. А є А / А. Ренд ; пер. з англ. С. Андрухович. - К.: Наш формат, 2015. - 620 с.

Останнім часом на абонементі справжній бум на цю книгу, особливо серед зовсім юної молоді. Книга не маленька, в 3-х томах, 1,5 тис. сторінок, така собі на перший погляд виробнича драма, книга для бізнесменів.  Кожному бібліотекарю мабуть цікаво коло читання його відвідувачів. Про цю книгу  наші читачі кажуть: «Книга не мега-захоплююча, спочатку навіть нудна, але прочитати варто». Задалася питанням: чому її читає молодь? Книга написана у 1957 році американською письменницею російського походження, українською мовою книга вийшла недавно. До речі, 60-річний ювілей книги, а попит є! Якщо коротко, то це книга мотивуюча, про боротьбу сильних та розумних людей проти влади жорстких та нерозумних. Призначена для пізнання світу, можливо самого себе, одвічному  питанню - яка роль людини в цьому світі. 
Книга викликала досить суперечливі почуття. Звернулася до біографії А. Ренд, її філософії об’єктивізму, який зводиться до такого актуального сьогодні ствердження, що егоїзм є найвища чеснота , а капіталізм – найкраща суспільна будова. Устами героя Джона Голта авторка сформулювала таке улюблене сьогодні кредо: «Ніколи не буду жити заради людини і ніколи не попрошу і не заставлю іншу людину жити заради мене».  
Дегуманізація суспільства? Чи нарешті взяти відповідальність за власне життя в свої руки, не дивлячись на протидію суспільства, батьків, соціального оточення, вчителів? Вирішуйте для себе самі, а поки що насолоджуйтесь сильними особистостями, коханням та пристрастями, шукайте відповідь на питання – хто такий Джон Голт?
Деякі вислови зачепили, а це ж було 60 років потому…: «Сьогодні люди поспішають від того, що їм страшно. Ними рухає не цілеспрямованість, ні. Ними рухає страх. Вони нікуди не поспішають, вони просто тікають, і я далеко не впевнений в тому, що вони самі знають, від чого біжать. Вони не дивляться один на одного». Про гроші: «Але самі по собі гроші - лише засіб. Вони приведуть вас до будь-якої мети, але не замінять вас у штурвала. Гроші задовольнять ваші прагнення і бажання, але не замінять вам мету і мрію.» і таке «Люди здригнулися б, побачивши, як птах-батько вириває пір'я з крил свого пташеня, а потім виштовхує його з гнізда, щоб він навчився виживати, - але ж саме це вони роблять зі своїми дітьми». Витримки та вдумливості Вам при читанні!

Світлана Сухіна, бібліотекар відділу абонемента



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар