Сторінки

середу, 10 травня 2017 р.

Неймовірно, але правда

 Більшість губернських публічних бібліотек, відкритих на початку ХІХ століття, як і Катеринославська бібліотека, не мали на той час належної  кількості читачів. 
      Наприклад, у публічній бібліотеці  м. Астрахані, у 1839 р.,  було 46 читачів,  а у 1845 р. – всьго 15.  Також, у м. Осташкові максимум передплатників  складав 55 осіб,  а в кінці 40-х рр. їх число зменшилося до 12.
    А в м. Суми, взагалі  "склалася дуже сильна опозиція, причому один з представників дворянства відкрито заявив, що бібліотеку він розорить, а читачів приб'є." 
     Такими цікавими фактами, у своїй статті "ПЕРВАЯ В КРАЕ", ділиться Т.Г. Шекшуєва (колишній головний бібліотекар з НДР ДОУНБ), яка у 1980-х рр. займалася вивченням історії першої Катеринославської Публічної бібліотеки і бібліотечної справи взагалі. Для того щоб дізнатися про діяльність інших бібліотек, які було засновано на початку ХІХ століття, Тетяна Георгіївна дослідила роботу видатного бібліотекознавця К. М. Дерунова  "Типичные черты в эволюции русской "общественной" библиотеки".

      А ось, результати аналізу роботи Катеринославської публічної  бібліотеки  за   1835 р. свідчать про те,  що у бібліотеки було всього 30 читачів,  а із  800 книжок прочитано – 40. 
      Незважаючи на невелику кількість читачів і книговидачу, на загальному історичному фоні з іншими бібліотеками, Публічна бібліотека Катеринослава, виглядає не дуже й  погано.



Ми в соціальних мережах:  Vkontakte  Facebook   Twitter



Немає коментарів:

Дописати коментар