Сторінки

пʼятницю, 8 квітня 2016 р.

Міжнародний день ромів, та циганські книжки


8 квітня в усьому світі відзначається Міжнародний день ромів. Це свято було засновано в 1971 р, коли в Лондоні відбувся перший в історії Всесвітній циганський конгрес.
Так вже вийшло, що роми і в XXI столітті залишаються нацією, оповитою таємницями, легендами і всілякими вигадками. Ми пропонуємо згадати найвідоміші книги, героями яких є ці волелюбні люди.

П. Меріме «Кармен». Знаменита новела є вершиною творчості відомого французького письменника. В її основі - історія пристрасного кохання баска Хосе до циганки Кармен, віроломної, жорстокої і одночасно чарівною своєю внутрішньою незалежністю і свободою почуттів.
А.С. Пушкін «Цигани». Найпрославленіша романтична поема геніального поета розповідає про кохання циганки Земфіри і юнаки Алеко.
У автора було особливе ставлення до циган. Перебуваючи в південному посиланні в Молдавії, він вивчав історію, фольклор, літературу і навіть мову циганського народу настільки, що розумів розмовну мову. Знав багато циганських пісень і дуже їх любив.

В. Гюго «Собор Паризької Богоматері». Ця книга - одна з найбільш популярних книг на планеті - повна глибокими ідеями та образами. Яскраві образи вуличної танцівниці, циганки Есмеральди, закоханого в неї виродка Квазімодо, дзвонаря собору Нотр-Дам, священика Фролло і капітана Феба де Шатопера дані на тлі химерного і строкатого середньовічного Парижа.
М. Горький «Макар Чудра». Перша опублікована розповідь відомого письменника розповідає легенду про кохання двох молодих циган. Лойко Зобара і Радда які люблять один одного, але вважають, що любов - це ланцюг, що сковує їх незалежність. Свобода для них понад усе.За мотивами цієї розповіді молдавський режисер Еміль Лотяну зняв кінокартину «Табір іде в небо» (1976), яка подарувала йому міжнародну славу.
А. Калінін «Циган». У центрі відомого роману - зворушлива, романтична історії кохання цигана Будулая, людини чистої і щирої душі, і донський козачки Клавдії, яка врятувала і виростила після загибелі дружини Будулая його маленького сина.
За цією книжкою в 1979 р знято відомий телесеріал з Михайлом Волонтіром і Кларою Лучко в головних ролях.

Отже, якщо ви є прихильниками цих книжок,або вам цікава ромська література, то ласкаво просимо у центр художньої літератури, де ви зможете зануритись у читання улюблених книжок!



Більше про бібліотеку  тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter
Замовити книги можна тут
 

Немає коментарів:

Дописати коментар