Сторінки

середу, 3 червня 2015 р.

З кицьки все почалося…

3 червня 1785 року у Лондоні випробували перший парашут. Винахідником був Франсуа Бланшар. А випробувала новий літальний пристрій кицька, яку скинули з повітряної кулі на 300-метровій висоті. Тварина благополучно приземлилася і стала так званою першою парашутисткою.
Сама ж ідея парашута з'явилася задовго до польоту першої повітряної кулі. Жителі Китаю, Африки і південно-східної Азії ще в глибокій старовині добре знали про гальмувальні властивості увігнутих поверхонь. Тому влаштовували стрибки з парасольками на святкуваннях. Описання вдалих стрибків з великої висоти можна знайти і в творах давньоримських письменників Апулія і Овідія. Проте, лише в кінці 15 століття з'явився перший технічний проект парашута, який був результатом численних експериментів і спостережень.
А першим серед людей, добровільно (з парашутом), стрибнув з повітряного балону французький аеронавт Андре-Жак Гарнерін. Це був перший стрибок в Європі. І стався він 22 жовтня 1797 року. Фізик, який був присутній на цій події, побачивши як розгойдується парашут Гарнерена, запропонував зробити невеликий отвір в центрі куполу, щоб повітря виходило через нього. Гарнерен погодився, і з тих пір на будь-якому круглому парашуті є полюсний отвір.



Більше про бібіотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар