Сторінки

четвер, 18 червня 2015 р.

Креатив від колег з Данії




Будівля бібліотеки Колдінг у Данії, на перший погляд, не здається чимось оригінальним, але опинившись всередині, розумієш, наскільки добре продумано простір для його ефективного використання. В інтер’єрі бібліотеки переважає спокійний білий колір і скло, а також є великі вікна, комфортні меблі, зручні столики з комп'ютерами для роботи і занять, зал для конференцій, велика дитяча зона з книгами, іграшками та різними розвиваючими технологіями. Тут немає перенасичення книжковими стелажами, швидше, тут зроблено все для того, щоб ті, хто завітав до бібліотеки почували себе також затишно і вільно, як, наприклад, у парку. І, звичайно, особлива увага приділяється роботі з молоддю.
Нещодавно в структурі адміністрації бібліотеки Колдінг відбулися зміни. Співробітників розділили на дві групи, які працюють в різних напрямках: одна група займається освітніми проектами, інша – розважальними. Співробітник бібліотеки Йеспер Альбрехтсен якраз відноситься до другого напрямку і займається молодіжними проектами.
- Насправді такого поняття, як молодіжні проекти, у нас в бібліотеці немає. А все, що ми зараз робимо, це моя ініціатива, яку підтримали кілька колег. Я люблю спілкуватися з молодими людьми, запитувати, що їм цікаво, що вони хотіли б бачити в нашій бібліотеці. І пропоную їм реалізовувати спільні проекти. З цього випливає наша філософія роботи з молоддю: ми працюємо не для молодих людей, а разом з ними, - розповідає Йеспер.
Так, півроку тому, в бібліотеку прийшла група молодих людей і запропонувала організувати на її базі колекцію творів, створених підлітками: диски з музичними записами, збірки віршів і прози, картини, комікси і т. ін. Тобто, будь-яка молода людина може привнести свою творчість в бібліотеку, щоб його могли почути або побачити інші – всі роботи можна брати додому. Назвали цю колекцію «Демобібліотекой». Зараз Йеспер займається просуванням проекту, налагоджує зв’язки  зі школами, університетами та іншими навчальними закладами, де розповідає про колекцію і пропонує взяти участь, приносити свої творіння. Відбору майже ніякого немає, єдина вимога, щоб робота була в хорошому стані та мала нормальний зовнішній вигляд.
На цьому Йеспер не зупинився і попросив виділити для молоді окремий майданчик в бібліотеці. Виділили велике підвальне приміщення, поки ще до кінця не облаштоване, але досить затишне. Тут вже є настільний футбол, спеціальний стіл для художників, стіл для дизайнерів одягу, проектор, дивани і т. ін.
- У серпні, разом з активною молоддю, ми плануємо зробити тут великий ремонт, вони самі будуть розфарбовувати стіни, облаштовувати простір так, як їм зручно. У результаті повинно вийти багатофункціональне приміщення, де будуть навіть виставки проходити. Але головне – це буде місце, де підліток зможе побути в своєму середовищі, окремо від батьків і зайнятися тим, що йому цікаво, а також знайти однодумців.
Наступна ідея Йеспера випливає з попередньої. Він мріє об'єднати різні молодіжні течії, субкультури, групи для того, щоб вони створювали щось спільне. Наприклад, є у нього знайомі молоді хлопці, які знімають відмінне відео, а є група паркурщиків. Чому б одним чи не зняти фільм про інших?
- Мені хочеться, щоб молоді люди розповідали свої історії, чим вони займаються, як вони це роблять, чому це цікаво. Так ми більше дізнаємося про них, а хтось захопиться тим же самим, - пояснює Йеспер.
Але в такій спільній роботі з молоддю є й мінуси. Нещодавно в бібліотеці відкрили міні музичну студію, куди молоді люди можуть прийти і записати власну пісню або навіть диск абсолютно безкоштовно. А також можуть попросити симпатичного молодого чоловіка, що працює в ній, обробити вже створений шедевр.
- Однак ми зіткнулися з труднощами. Як тільки ми відкрили студію, я запросив найактивніших молодих людей, щоб показати її, розповів, яке сучасне і дороге обладнання ми купили сюди. Через кілька днів ми виявили, що дещо з техніки було вкрадено. Це дуже сумно. Я намагаюся пояснити, що все, що ми створюємо, - це для них, для їх роботи і задоволення, але, мабуть, це їм ще важко до кінця зрозуміти. Тепер ми закриваємо студію на ключ, але скоро відкриємо її знову, так як придумали, як убезпечити дороге обладнання.

Бібліотека Колдінг також активно працює в соціальних мережах. Скрізь по бібліотеці розклеєні картинки з хештегом #bibkolding, щоб молоді люди не забували ставити його, коли постять фотографії та твіти.

Більше про бібіотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар