Сторінки

четвер, 7 травня 2020 р.

На долоні історії

Мак - символ Дня пам'яті та примирення

В українській міфології мак має багато значень -  символ сонця, безкінечності буття й життєвої скороминущості, пишної краси, волі, гордості, сну, отрути, оберегу від нечистої сили, а також хлопця-козака, крові  та  смерті. 
В останніх з перелічених значень квітка часто згадується в українських народних піснях та думах, особливо козацької доби: «Ой, ти, Морозенку, славний козаче»: «Ой, недаром ранесенько той мак розпускався, – Ой, уже наш Морозенко у неволю попався…». Нерідко образ маку символізує козака, що героїчно загинув, боронячи Україну.
З народної творчості мак, як символ пов'язаний із війною та військом, перейшов у художню літературу. В Івана Франка:  «Гей, Січ іде, красен мак цвіте! Кому прикре наше діло, Нам воно святе». Легенду про мак обробив Михайло Стельмах у творі-легеді «Мак цвіте»: «…Ординці воїна скришили, на землю впало тіло біле і, наче зерно, проросло, а влітку маком зацвіло….А мак цвіте віки в роздолі – в косі дівочій і у полі».
А одна з героїнь роману Олеся Гончара  «Прапороносці», Шура Ясногорська, яка вражає щирістю та джерельною чистотою кохання гине в долині червоних маків під час Другої світової війни. 
У світі появу цього символу пов'язують з віршами канадського військового лікаря Джона МакКрея та працівниці Християнської асоціації молодих жінок Мойни Майкл. Джон під враженням бойових дій у Бельгії у 1915 році  написав твір «На полях Фландрії», що починався: «На полях Фландрії розквітли маки/Між хрестами ряд за рядом». Мойна у 1918 році  віддала свої  думки та емоції віршу «Ми збережемо віру», в якому обіцяла носити червоний мак в пам’ять про загиблих. Саме Мойні Майкл в листопаді того ж року причепила червоний шовковий мак на пальто. 
У 1920-му Національний Американський легіон прийняв маки в якості офіційного символу, а у 1921-му році  червоні маки стали емблемою Королівського Британського легіону. В Польщі червоні маки є символом перемоги 11-18 травня 1944 року Другого корпусу генерала Андерса в боях за гору Монте-Кассіно в Італії. Приспів до популярної військової пісні того часу починається словами «Червоні маки на Монте-Кассіно/Замість роси пили польську кров».
Червоний мак як символ пам’яті жертв війни вперше використано в Україні на заходах до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. 
Дизайн українського червоного маку розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України; автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін.



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут



Немає коментарів:

Дописати коментар