Сторінки

середу, 20 травня 2020 р.

Діалоги із мистецтвом

Перлина в мистецькій колекції краю


У Дніпропетровському художньому музеї зберігається картина, яка є однією із візитівок не тільки музею, але й міста загалом. Це відома картина Марії Башкирцевої «В студії».
 Датується картина 1881 роком,  являє собою класику європейського живопису,  пов’язана з найбільшою з її течій  – імпресіонізмом.
Її,  у складі колекції з 300 картин відомих художників,  в 20-х роках минулого століття передав музею заслужений діяч мистецтв СРСР, колекціонер і художник Ісаак Бродський.
Пройти повз полотна неможливо, якась магічна сила приковує увагу з першого погляду. Мистецтвознавець Ігор Труш говорить, що у картині нібито немає ніякої містики, але загадок вистачає. Наприклад, до сих пір напевно невідомо в котрій із дівчат, учасниць студії, художниця зобразила себе, чи можливо кожній надала якісь окремі свої риси? Про що розповідають начерки, які розташовані у верхній частині композиції? Можливо відповіді слід шукати у щоденниках Марії Башкирцевої, які свого часу вчинили справжній фурор серед творчих еліт Європи та  стали справжнім бестселером та «найгучнішим твором ХІХ століття». Були перекладені на багато мов світу.
Зацікавленість творчістю Башкирцевої за кордоном зростає з кожними роком. Її оригінальні роботи нині є рідкістю, з огляду на те, що велика їх частина загинула під час Другої світової війни. В Україні у музейних колекціях  збереглися лише три роботи, одна з них – в нашому музеї. За останні десятиліття  картина «В студії» вже неодноразово брала участь у міжнародних проектах у Франції (1995 р.), США (1999-2000 рр.), Іспанії (2011 р.). Останнє турне відбувалось протягом 2017 – 2018 р.р. у США, де робота брала участь у великому проекті американської федерації мистецтв і отримала провідне місце в експозиції.
А народилася Марія Башкирцева в Україні, в Полтавській губернії 23 листопада 1860-го року. Існує версія, що реальна дата народження двома роками раніше - 12 листопада. В дитинстві переїхала вона  до Європи,  захоплювалася оперним співом, мріяла стати оперною співачкою, навчалася живопису в приватній паризькій академії мистецтв Родольфо Жуліана. Але в 16 років тяжко захворіла та померла в 25-річному віці. Талановита художниця залишила після себе більше 150 картин, малюнки, акварелі, скульптури, а також щоденник (сто п’ять зошитів), володіла пятьма мовами. 
Нею захоплювались Марина Цветаєва, Валерій Брюсов, Велимир Хлєбников, Бернард Шоу. Вона листувалась з Гі де Мопассаном, її образ мріяли відтворити на екрані  Грета Гарбо та Одрі Хепберн. У Ніцці є вулиця, названа на її і’мя, на полтавщині у Диканці створено музейну експозицію з копіями картин видатної землячки.
Український письменник Михайло Слабошпицький дослідив трагічну яскраву долю талановитої особистості та написав проникливий роман «Марія Башкирцева», який витримав декілька видань, перекладений на французьку й російську мови.  Раджу усім зацікавленим познайомитись з цією книгою й дізнатись більше про видатну художницю та долю жінок у мистецтві
Завітайте невдовзі  до бібліотеки та  пізнавайте світ мистецтва із книгою!



Світлана Пономаренко, завідувач відділом документів з питань  мистецтв






Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут







Немає коментарів:

Дописати коментар