Сторінки

середу, 25 липня 2018 р.

Портрет у бібліотечному інтер'єрі

З НАГОДИ 85-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ 
ЗІНАЇДИ МИКОЛАЇВНИ РИЖКОВОЇ – 
ВІДДАННОГО ТА ВІРНОГО ДИРЕКТОРА ДОУНБ

Часи керівництва Зінаїди Миколаївни Рижкової складають чималу частину історії ДОУНБ ім. Первоучителів слов'янських Кирила і Мефодія.
А якими були її дитинство, юність та етапи становлення, як життєвого так і професійного шляху? Що послуговало її вибору на користь бібліотечної справи, якій вона присвятила майже все своє життя?
З деякими цікавими фактами нелегкої долі  Зінаїди Рижкової (Галкіної) знайомлять документи архіву бібліотеки. 
Народилася Зінаїда Миколаївна 22 липня 1933 року, у невеликому українському містечку Радомишль Житомирської області. Гарне ім’я Зінаїда, яким назвали маленьку дівчинку, походить з грецької мови та означає донька «Зевса». Народилася у сім’ї військовослужбовця і все її дитинство було пов’язане з численними роз'їздами. Родина переїжджала слідом за главою сімейства по всій Житомирській області. Військовий побут, нові люди, які швидко з’являлися та швидко зникали, пісні та кінофільми на військову тематику – таким було дитинство маленької Зіни.
Жорстокі роки Другої світової війни застали сім’ю у м. Станіслав. Страшні слова тих часів "евакуація", "ешелони", "пайка хліба" дівчинка Зінаїда, якій на початок війни виповнилося 9 років, запам’ятає назавжди. А самим страшним для доньки стала втрата батька, він загинув на фронті у 1943 році. З мамою та братом маленькій дівчинці прийшлося евакуюватися до рідних батька у Куйбишевську область. Саме там вона зростала та дорослішала.
Молода Зінаїда закінчує школу бухгалтерів, Ленінградську вищу школу профруху ВЦРПС. Працювала викладачем культосвітньої школи, інструктором обкому профспілок працівників торгівлі, завідуючою методичним відділом обласної бібліотеки, зав. відділом Волинського обкому ЛКСМУ.
Про свої починання у бібліотечній сфері Зінаїда Миколаївна згадувала: "Перші кроки в пізнанні бібліотечної справи я зробила за допомогою зав. центрально-міської бібліотеки. За три роки бібліотека, у якій я працювала, зайняла І місце серед профспілкових бібліотек міста. Комісії з Києва та Москви давали хорошу оцінку її роботі. У 1952 році бібліотека стає учасницею виставки ВДНХ. За гарні результати в роботі мене рекомендували до Ленінградської вищої школи профруху на бібліотечний факультет. Навчання у Ленінграді надало мені можливість стати не тільки фахівцем, але і багато пізнати в питаннях культури та мистецтва".
Часи розквіту професійної діяльності Зінаїди Рижкової співпали з часами, коли активно розвивалася робота комсомольських будівельних бригад, тоді багато хто їздив зводити краще життя та піднімати культуру. Довелося поїздити і Зінаїді Миколаївні – Ленінград, Житомир, Курган, Луцьк…
Незважаючи на численні зміни роботи, Зінаїда Миколаївна не зрадила  професії робітника культури, та на кожному новому місці, де вона працювала, намагалася вкладати у роботу всю душу, всю свою енергію та творчий потенціал.
У 1964 році життєві обставини привели її до славного міста на Дніпрі.
Спочатку вона працює зав. відділом обслуговування бібліотеки інженерно-будівельного інституту. Її досвід, вміння знаходити спільну мову з людьми не залишилися непоміченими в бібліотечному колі міста. 
У 1966 році Зінаїду Миколаївну Рижкову запрошують на роботу до обласної наукової бібліотеки, де вона організовує відділ сільського господарства і він стає одним із кращих. Вже через рік її призначають директором центральної міської бібліотеки.
11 червня 1974 року Зінаїда Миколаївна Рижкова очолила Дніпропетровську обласну наукову бібліотеку. 
Саме з того часу  і починається новий етап у її житті. Це період великих та глобальних змін, який Зінаїда Миколаївна дуже достойно пройшла, залишивши теплі спогади та безцінний напрацьований досвід. А її ідеї працівники бібліотеки втілюють і зараз,  продовжуючи добру справу колишнього директора.



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар