Сторінки

середу, 7 вересня 2016 р.

Світові письменники - агенти спец служб

Події, особливо останнього століття, показали як важлива і ефективна військова розвідка. Її відомство зовсім не афішує себе. Про її подвиги ми зазвичай дізнаємося набагато пізніше, ніж вони мають місце бути. В основному це відбувається на підставі відкритих документів, які стають доступні нашому суспільству по закінченню строків давності грифу «цілком таємно» і свідчать про безпрецедентні подвиги наших військових розвідників, для яких їхня діяльність не виходить за рамки звичайних відпрацьованих ситуацій.
Ми звикли, що героями шпигунських історій завжди були або співробітники спецслужб, або дипломати, або політики. А між тим, розвідкою успішно займалися і ... відомі письменники. Далеко не всі знають, що деякі знамениті майстри слова були таємними агентами. І саме сьогодні, коли у державі святкують день розвідувальної служби хочеться пригадати кілька прізвищ відомих письменників, які вдало поєднували такі різні і цікаві професії.

Ян Флемінг.Він мріяв стати дипломатичним службовцем, але  проваливши випробувальні іспити  подався в журналісти. Історики вважають, що тоді і почалавя його зв'язок з британською розвідкою. Саме цей досвід допоміг Флемінгу наповнити свої романи про Джеймса Бонда специфічними деталями та сюжетами.

Іван Сергійович Тургенєв. Видатний письменник працював в "особливій канцелярії" Міністерства внутрішніх справ.Але кохання до Поліни Віардо стало причиною його еміграції. Але це не завадило його продовжувати працювати на спец.служби, будучі закордонним агентом.

Даніель Дефо. Був одним з співробітників британської розвідки, як і Ян Флемінг.Але Дефо не займав ніякої високої посади, проте мав не абиякий вплив на короля та його оточення.Коли влада Англії змінювалась він потрапив у в'язницю за політичну журналістику. Шпигунський досвід допоміг творчій кар'єрі, і роман Робінзон Крузо став класикою світової літератури.

Соммерсет Моем. З 1905 р. служив у британській розвідці МІ-5. Під псевдонімом був відправлений виконувати місію, яку провалив, і повернувся на батьківщину. Після завершення служби написав 78 творів.

Грем Грін. Його службі у розвідці посприяли родинні зв'язки. Брат його діда був засновником Британської військово-морської розвідувальної служби. Під прикриттям дипломатичної служби займався шпигунством у Сьєрра-Леоне та Португалії.

Про деталі біографії письменників, і більш розширену інформацію завжди можна прочитати на сторінках книг. Не забувайте про це, та розширюйте свій світогляд!


  Більше про бібліотеку тут
  Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter



Немає коментарів:

Дописати коментар