Сторінки

пʼятницю, 13 березня 2015 р.

Вірте у краще!

Сьогодні вранці багато забобонних громадян напевно прокинулися з неприємним передчуттям того, що настала «П’ятниця, 13». Що ж це за день такий?
За символікою чисел вважається, що 12 – це число космічного порядку і спасіння, Зодіаку, завершеності, вічності, повноти, сили, могутності. У багатьох міфопоетичних системах світу число 12 було символом 12 сузір'їв Зодіаку, символом довершеності. А якщо додати ще одну, «зайву», одиницю, – число стає «чортовою дюжиною». Чому? Бо воно порушує числову цілісність, а отже небезпечне, зле.
Інша версія походження забобону вказує на зв'язок між п'ятницею 13-го з місячним календарем, відповідно до якого, у тринадцятий день починається повна фаза місяця.
Чи знали Ви, що в американських хмарочосах після 12-го поверху слідує 14-й, немає тринадцятих номерів у готелях, відсутні морські та авіарейси з такими номерами? У літаках авіакомпаній Німеччини, Австрії та країн Скандинавії немає ні ряду, ні крісла з номером 13. В Англії їх немає навіть у кінотеатрах. На тринадцяте число намагаються не планувати важливих справ і далеких поїздок.
Але є свідчення, що число 13 вважалося цілком щасливим – наприклад, у давньому Китаї та Єгипті. До речі, у давньому Києві дуже поганим це число не вважали, адже найголовніший храм держави — Софія Київська — має рівно тринадцять куполів!
Та й взагалі, п’ятниця – це останній день робочого тижня, а тому можна радіти, що наступний день – вихідний і можна відпочити! Як бачите — жодної містики! Але, вірити у ці прикмети чи ні – це вже Ваша особиста справа. Головне – не думати про погане, щоб воно потім часом не збулося. Приємного Вам дня та гарних вихідних!

Немає коментарів:

Дописати коментар