Сторінки

вівторок, 18 жовтня 2016 р.

Згадуємо Білого кита

165 років тому. у Лондоні вперше опублікований роман Германа Мелвілла «Мобі Дік»
«Мо́бі Дік, а́бо Бі́лий кит»  — роман 1851 року, найвідоміший твір американського письменника Германа Мелвілла. Книга частково заснована на реальних подіях, які трапилися в 1820 році з китобійним кораблем «Ессекс». Це судно, капітаном якого був недосвідчений 28-річний Джордж Поллард, відплило з порту в штаті Масачусетс 12 серпня 1819 року. Судно тримало курс на Азорські острови. Від самого початку подорожі корабель переслідували невдачі: на четвертий день з моменту відплиття «Ессекс» потрапив під морський шквал і сильно постраждав. Корабель потрібно було направляти до найближчого порту ремонтувати, та капітан та його перший помічник, 22-літній Оуен Чейз, вирішили продовжити плавання.Понад півтора року моряки знищували морських велетнів, доки 20 листопада 1820 року розгніваний 26-метровий кашалот не пробив дно судна. Матроси, які залишилися живими, дісталися на шлюпках до найближчого відлюдного острова. Лише через 95 днів двох чоловіків (капітана та одного матроса) підібрав інший корабель. Багато членів команди загинули від канібалізму та різних хвороб.

Помічник капітана Чейз зміг урятуватися на іншому вельботі і, прибувши додому, написав повість про пережиті події. Про історію «Ессекса» Герман Мелвілл дізнався від Вільяма Чейза, сина Оуена Чейза. Коли Вільям дав почитати повість свого батька Мелвіллу, записки справили на Германа Мелвілла таке велике враження, що він вирішив написати твір, основним сюжетом якого було саме полювання людини на кита і перемога у цій боротьбі останнього. До того ж, образ головного героя роману, юнака Ізмаїла, багато в чому списаний із самого Мелвілла.

1851 року роман «Мобі Дік, був надрукований, але успіху не мав. Більше того, Герман Мелвілл втратив репутацію успішного письменника. Лише через багато років, як це часто буває,  «Мобі Дік» був визнаний шедевром американської літератури.

Декілька цікавих фактів:

  • Найвідомішим ілюстратором «Мобі Діка» був американський художник Роквелл Кент (1882-1971).
  • Компанія «Starbucks», котра має одну з найбільших мереж кафе, взяла собі за назву ім'я першого помічника капітана Ахава — Старбака.
  • Відомий американський музикант Мобі, нащадок Германа Мелвілла, запозичив собі псевдонім з цього роману.
  • 18 жовтня 2012 р. Google відзначив 161 рік з дня першого видання роману святковим логотипом на своїй головній сторінці. На святковому дудлі була зображена сцена з роману.
Роман можна замовити на нашому сайті у електронному каталозі тут  




Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte FacebookTwitter 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар