Сторінки

пʼятницю, 15 січня 2021 р.

На долоні історії

Людина, яка жила за принципом, що обставини не важливі, головне – сила опору кепським обставинами, різним обмеженням і забобонам. Оптиміст, інтриган, улюбленець жінок, Фігаро продовжує «На долоні історії».

(Продовження)


Незважаючи на те, що наш герой – вигадка, в нього доволі яскрава біографія.

Пригоди почалися ще з народження. Адже він – нешлюбна дитина доктора Бартоло та колишньої служниці Марселіни. Перш ніж кинути жінку з немовлям, лікар розпалив свій шпатель і наклав клеймо на руку сина, щоб впізнати його, якщо коли-небудь зустріне знову. Коли хлопчикові було шість років, мати попросила циган, які кочували тоді по Андалузії, передбачити синові майбутнє, проте ті викрали немовля. З тих пір Фігаро отримав своє ім'я та шахраює, не здогадуючись, хто його батьки. Багато де працював, в тому числі, у графа Альмавіви.

Опісля наш герой вирушив до Андалусії, де працював помічником ветеринара на кінному заводі. Однак пристрасть до поезії зіпсувала всі плани, через що він повернувся до Мадрида. Там знову зустрічає графа, якому допомагає одружитися з   Розіною, вихованкою місцевого лікаря.

Так Фігаро знову потрапляє до вельможі на службу, де знаходить і власне кохання. І тут пригоди лише продовжуються. Адже на його наречену має власні плани Альмавіва. І знову ж таки завдяки хитрощам та інтригам юнак висміює дворянина й отримує перемогу у суперечці. За цей же час він знаходить власних батьків.

Незважаючи на низку неприємних ситуацій, Фігаро не покидає графа, отримує посаду камердинера. Вже літній слуга, забувши кривди, відстоює мир у сім'ї, якій служить. Заради спокою господарів, викриває молодого секретаря, який задумав розлучити подружжя і заволодіти хазяйським майном.

Так несподівано змінюється характеристика героя – з сатиричного блазня і жартівника на відданого друга, який забув образи і приниження. Хоча літературознавці бачать у його перетворенні інший підтекст: можливо, Фігаро, нарешті, знайшов сім'ю, якої так потребував.


Ось такий він, наш герой. Так, вигадка. Але, такі люди, як ми з вами знаємо, існують насправді. І кожному з них просто чогось не вистачає у житті. Наприклад, сім’ї, коханням, розуміння ближніх.


https://24smi.org/person/1264-figaro.html

Бомарше, П'єр Огюстен Карон, де. Севільський цирульник [Текст]: комедії / П. О. К. де Бомарше; пер. з фр. – Харків: Факт, 2013. – 291 с. 




Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут 

Немає коментарів:

Дописати коментар