Сторінки

середу, 26 вересня 2018 р.

Обличчя ріднокраю


Загадкова Олена Блаватська
(продовження)

Незабаром після прибуття в Нью-Йорк Олена Петрівна  одержує істинного друга і помічника в особі полковника Хенрі Стіла Олькотта, юриста, людини високих моральних достоїнств, яка набула популярності в роки Громадянської війни завдяки своїй бездоганній службі. До них примикає Уілльям Куон Джадж, молодий ірландський адвокат, що зіграв згодом видатну роль в теософському русі. 7-го вересня 1875 р. переважно стараннями Блаватської, Олькотта і Джаджа, а також ще декількох чоловік була створена організація, яку назвали Теософським Товариством, оскільки перед ним ставилася мета сприяти поширенню древніх вчень Теософії, або тої Мудрості в справах Божественних, яка пос-лужила духовною основою для багатьох великих філософських систем минулого, таких як неоплатонізм, гностицизм і античні школи містерій. 17 листопада 1875 р. президент-засновник полк. Олькотт офіційно сповістив про створення Товариства, і відтоді цю дату прийнято вважати днем його основи. Проголосивши метою Товариства «збирання і поширення знань про закони, що керують Всесвітом», засновники незабаром виклали завдання детальніше; і зазнавши лише декілька незначних редакційних поправок, вони залишаються все тими ж:
Створення осередку Вселенського Братства Людства без відмінності рас, віросповідання, статі, касти або кольору шкіри.
Сприяння порівняльному вивченню релігії, філософії і науки.
Дослідження непояснених законів Природи і сил, прихованих в людині.
У вересні 1877 р. в нью-йоркському видавництві J.W. Bouton'a вийшла у світ перша монументальна праця О.П. Блаватської «Ізида без покривала», і перший наклад в тисячу екземплярів був розпроданий впродовж двох днів, зробивши потужну дію на уми публіки, що читає і мислить. На думку нью-йоркської Herald-Tribune, книга стала одним з «видатних творінь століття», інші газети і журнали висловилися в такому ж дусі. Окресливши предмет окультних наук і історію їх розвитку, «Ізида без покривала» розкриває природу і походження магії, корені християнства, помилки богослов'я і помилки визнаних наукових авторитетів, трактуючи їх у світлі тих таємних вчень, які золотою ниткою проходять через віки, проявляючись час від часу у вигляді різних містичних рухів. Сьогодні ця праця така ж актуальна, як і в ті дні, коли вона вперше побачила світ, і все так само велика потреба в її нових виданнях.
8 липня 1878 р. О.П. Блаватська стала першою російською жінкою, що набула американського громадянства, ця подія отримала найширший розголос на сторінках різних газет.
Пропрацювавши ще три роки в США, О.П. Блаватська і полк. Олькотт відбувають у Бомбей, в Індію, де влаштовують штаб-квартиру Товариства. Незабаром з ними знайомиться Альфред Персі Сіннетт – у той час редактор урядової аллахабадської газети «The Pioneer». Це знайомство виявилося надзвичайно важливим. Сіннетт серйозно зацікавився вченням теософського руху і його діяльністю, внаслідок чого О.П. Блаватська дала згоду на спробу встановити контакт за допомогою листування між ним і двома адептами, що сприяли руху – Учителем Морья і Учителем Кут Хумі, з кашмірських брамінів. Листування тривало з 1880 по 1884 рр., і численні відповіді цих мудреців на питання Синнетта і іншого англійця, А.О. Хьюма, були згодом опубліковані у вигляді книги під назвою «The Mahatma Letters to A.P. Sinnett» (Листи Махатм до А.П. Сіннетта), London, 1923. Оригінали листів Учителів зберігаються у Британському музеї як велика цінність, але до них можна отримати доступ з особливого дозволу Відділу рідкісних рукописів.

Далі буде.
Борис Цирков
Загадкова Олена Блаватська. До 185-річчя від дня наро-дження: Біобібліографічний покажчик / Упоряд. І. Голуб.– Дніпропетровськ: ДОУНБ, 2016.– 38 с.





 Більше про бібліотеку тут
 Ми в соціальних мережах:  Facebook  Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар