Сторінки

пʼятницю, 16 жовтня 2020 р.

На долоні історії

 Алджернон Генрі Блеквуд. Містичний погляд на світ

(завершення)


Митець остаточно вирішив присвятити життя літературі й тому знову переїздить. Цього разу – до вже знайомої йому Швейцарії, де перебував до 1914 року. Саме там Алджернон Блеквуд створив один із величних романів «Кентавр».

Звісно, не полишає він і мандрівок. Наш герой милувався красою Кавказу та Єгипту. Під їхнім впливом створив твори «Пісок», «Зішестя до Єгипту», «Хвиля».

Та почалася Перша світова війна. Письменник вступив на службу до британської військової розвідки. По закінченню – повернувся до рідного міста, де народився. Результатом тих подій стали дві збірки оповідань («Язики вогню» і «Потрясіння») та кілька дитячих творів.

Хочеться виділити оповідання «Верба», написаному завдяки пережитим враженням у лісах. Його відзначив у свій час палкий шанувальник письменника Говард Філіпс Лавкрафт, оголосовши кращим містичним оповіданням із усіх, з якими йому довелося стикатися.

Пік шаленої популярності нашого героя припав на 1934 рік, коли письменника запросили читати твори на ВВС.

Під впливом власної слави Блеквуд зайнявся радіодраматургією і став частим гостем на телебаченні. За великий внесок у мистецтво був нагороджений медаллю Телевізійного співтовариства й Орденом Британської імперії.

Отже, у доробку митця – 13 романів, близько 200 оповідань і повістей, книга-спогад про перші 30 років свого життя, дві п’єси, кілька десятків статей і есеїв. Він продовжував працювати до останніх хвилин життя, й зусилля ці не були не помічені. Він отримав звання командора.

Що ж, дійсно, мандрівникові, який бачив безліч ритуалів, окультисту, журналісту й шпигуну було що розповісти.

Не стало містика 10 грудня 1951-го у Бекенхемі, Бромлі Великого Лондона.

https://lavkababuin.com/author/eldzhernon-blekvud/



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар