Сторінки

пʼятницю, 29 вересня 2017 р.

На долоні історії

Юрій Литвин: «Мій вірш підвівся над тюремним дахом.
 І ось летить!...
Летить Чумацьким шляхом»
(закінчення)

В 1980-му році  зарубіжне представництво Української Гельсинської Групи  видало книгу «Юрій Литвин (портрети сучасників)». 1981 – го року  у Львові вийшла збірка віршів Василя Стуса і  Юрія Литвина «Передчуття».  А 1996-го  року в Харкові коштом його друга, колишнього політв’язня Пашкова видано збірку віршів Литвина «Трагическая галерея».
42 документи справи — рукописи, статті, заяви, листи в 1991 передані з СБУ матері Литвина - частина з них видана 1999 року окремою книжкою.
Литвин був козаком найвищої проби — згинув, але не здався. А це найвищий дар, що може син Батьківщини принести в жертву.  Дуже вірна оцінка героїчного життя цієї людини.
17 листопада 1989 року рідні та друзі Юрія Литвина, Василя Стуса і Олекси Тихого — своїми руками викопали три домовини  та  перевезли їх з  уральських тюремних кладовищ  до України.19 листопада тіла героїв України з великими почестями перепоховали на Байковому кладовищі. В останню путь вулицями Києва їх проводжали майже 400 тисяч чоловік. Сучасні історики вважають цей хресний хід початком ще невідомої тоді Помаранчевої революції.

Василь Стус, Олекса Тихий, Юрій Литвин… Окрім Донеччини де Олекса Тихий народився, а Литвин і  Стус провели  малочисельні роки свого вільного життя, окрім  вчительської практики Тихого і Стуса і виховання у родині вчителів Литвина, головне , що їх поєднувало, це  любов до  людини, до правди і свободи і ненависть до тиранії і брехні.
Всі вони були надзвичайно обдарованими людьми, але свідомо принесли свій талант на вівтар захисту прав людини в тоталітарній пост- сталінській країні, яка боролася з ними нелюдськими жорсткими  методами.  
 Саме завдяки їм  Україна  в часи страшної задушливої  неволі, усвідомила справжню ціну права нації на самовизначення, її прагнення  до демократії і національної ідентичності .

Їх сила насамперед була в правді, тому вони залишаться  в нашій історії назавжди.



 Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах:  Facebook  Twitter
Замовити книги можна тут




Немає коментарів:

Дописати коментар